Kanada är hetare än USA för cannabisindustrin

Publicerad:
Kanadas flagga

I Kanada har mer än 40 företag fått tillstånd från Health Canada för att producera medicinsk cannabis.

De flesta uppskattar cannabisindustrins nuvarande storlek till runt 10 miljarder dollar eller så, med en möjlig ökning på 100 procent till år 2020. Men det tog bara dagar, inte år, efter Kalifornien och tre andra stater legaliserat privat användning av cannabis – som ökande antalet amerikaner som lever i stater som har legaliserat till 65 miljoner – för cannabisbranschens första miljard-dollar företag att växa fram.

Men det är inte i Kalifornien, där så mycket som 70 procent av landets cannabis odlas. Det är inte heller i Colorado, som har varit landets huvudstad för laglig cannabishandel sedan staten legaliserade år 2012.

Det är i Kanada, det nya och framtida hemmet för marijuana-relaterad handel i Nordamerika.

Oavsett hur många stater som legaliserar nu, har kanadensiska företag en stor konkurrensfördel: legitimitet.

Varje amerikansk affärsman och entreprenör som handlar direkt med cannabisplantan bryter federal lag. Detta är anledningen till varför apotek och odlare har problem med att öppna bankkonton och rutinmässigt granskas av IRS.

I Kanada har mer än 40 företag fått tillstånd från Health Canada för att producera medicinsk cannabis. Lagliga licenser från den federala regeringen. Fram till att amerikanska företag kan få den statusen, kommer det alltid att vara svårt att mäta sig med motsvarigheter i norr.

”Ju längre tid det tar för USA att ändra den federala lagen så att marijuana blir lagligt, desto längre tid har kanadensiska licensierade tillverkare att upprätta fler internationella samarbeten och skapa högre inträdeshinder”, berättade Daniel Pearlstein, analytiker på Dundee Capital Markets för The Financial Post, och tillade att även det mest avancerade amerikanska företaget är ”tre till fyra år efter” Kanada.

FBI sabbar den amerikanska marijuanaindustrin.

Och amerikaner är väl medvetna om det. Huvudmännen bakom cannabis-fokuserade bolaget Privateer Holdings har gjort stora investeringar i kanadensiska företag, inklusive British Columbia-baserade Tilray.

Denna situation var otänkbar nyligen och visar hur mycket USA:s inställning till drogen har blivit mer avslappnad, och hur lite pengar landet har att spendera på narkotikapolitiken. Ni kanske minns den tiden, inte alltför länge sedan, när USA framgångsrikt fick Kanada att skrota en plan för att avkriminalisera marijuana.

Under 2004 använde dåvarande president George W. Bushs ambassadör hot om minskad handel och ”gräns tillslag” för att övertyga kanadensiska lagstiftare att backa från att mjuka upp marijuana lagarna. Det ledde till uttalanden från Stephen Harper, landets konservativa före detta premiärminister, att marijuana är ”oändligt värre” än tobak.

Med premiärminister Justin Trudeau och liberala partiet tillbaka i makten är cannabis legalisering en nyckelpunkt i partiets plattform. Med en legaliserad marknad är Kanadas cannabisindustri redo att bli ännu större.

Detta är nästan en total vändning som sannolikt inte kommer att förändras inom en snar framtid. Trump sade på sin valkampanj att han skulle respektera staters lagar och låta legaliserade stater vara, men mycket beror på vem han väljer till Högsta domstolen och vem som ska leda hans justitiedepartementet.

Men kanadensiska cannabisföretag kommer att behöver hjälp från Trump & Company. Man behöver nå en punkt där kanadensisk cannabis lagligen kan transporteras söderut till konsumenter i USA.

Brendan Kennedy, VD för Privateer tror att dagen är inom synhåll. Och med så mycket pengar på spel, pengar som Trump respekterar mer än något annat, kan det bli lättare än vi tror att genomföra.

Taggar Cannabisindustrin Donald Trump Justin Trudeau Legalisera cannabis

Källa hightimes.com

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda