Vetenskapsmannen som upptäckte THC har aldrig rökt cannabis

Publicerad:
Raphael Mechoulam
Professor Raphael Mechoulam in his lab.

Raphael Mechoulam som gjorde det stora genombrottet 1964, men har ännu aldrig brukat örten.

Professorn som anses vara fadern av medicinsk marijuana forskning, har talat om hans livslånga fascination om kemin i cannabisplantan – och avslöjade att han har aldrig rökt en enda joint!?

Raphael Mechoulam, professor vid Hebrew University i Jerusalem, började studera cannabis på 1960-talet.

Han upptäckte plantans två psykoaktiva ämnen, tetrahydrocannabinol (THC) och cannabidiol (CBD), som nu utreds av forskare som hoppas kunna skapa nya behandlingar för olika tillstånd, inklusive smärta, cancer och inflammatoriska sjukdomar.

”Jag har aldrig använt det”, sade han. ”När jag gjorde forskning och vi hade en officiell tillförsel av cannabis, kunde vi uppenbarligen ha använt det för icke-vetenskapliga skäl, men om folk hade fått veta det, skulle det ha stoppat vårt arbete. I grund och botten var varken jag eller mina elever intresserade”.

Den 86-åriga mannen berättade för tidningen Kultur han omedvetet brutit mot lagen när polisen gav honom hasch för att använda i sina första försök, men senare fick han produkten från Israels hälsoministeriet istället.

Jag gick till den administrativa chefen för mitt institut och frågade honom om han hade någon kontakt inom polisen och han sa: ”Visst, inga problem”. Han ringde till en person inom polisen på den tiden. De hade varit i armén tillsammans eller något i den stilen. Från andra sidan kunde jag höra honom säga: ”Är han tillförlitlig”? Och chefen för institutet sa: ”Det är klart han är tillförlitlig”. Så han bjöd in mig till polisen, och jag tog med mig fem kilo hasch tillbaka”, berättade Mechoulam för Culture. ”Det bröt mot lagen. Det visade sig att jag fick inte ha det, och han inte fick ge det till mig. Det var hälsoministeriet som borde ha tillåtit det, men det är ett litet land, så gick jag till hälsoministeriet, och bad om ursäkt, och varje gång jag behövde mer hasch gick jag till hälsoministeriet utan problem.

Professor Mechoulam arbete identifierade också hjärnans endocannabinoida system, som spelar en roll i humör, minne och känslan av smärta.

Detta system är också mottagligt för kemikalier som finns i cannabisplantan och ligger bakom ”hög” känslan som upplevs av dem som använder tillräckligt mycket marijuana.

I början av 60-talet var cannabisrökning ännu inte vanligt i USA, och National Institute of Health (NIH) förnekade professor Mechoulam ett bidrag för att studera plantan vetenskapligt, sade han.

Men vid födelsen av hippie-eran senare i det decenniet, var marijuana bruket mer utbrett och det gjorde att representanter för NIH flög till Israel för att ta reda på mer om hans arbete.

”På den tiden hade vi isolerat den viktigaste komponenten i cannabis, THC, i ren form”, sade han till tidningen.

En farmakolog tog med materialet tillbaka till USA, ”Han kan ha smugglat in det i USA, jag vet inte”.

Oxford University har tilldelat ett nytt forskningsprogram 12 miljoner pund, som ska användas för att utvärdera medicinsk användning av cannabis.

För närvarande finns det en licensierad cannabisbaserad medicin i Sverige, som används till att minska muskelspasmer hos personer med multipel skleros (MS).

Munsprayen, som kallas Sativex innehåller två kemiska extrakt tagna från cannabisplantan – tetrahydrocannabinol och cannabidiol.

Professor Mechoulam sade att han är nu officiellt är pensionerad men har försetts med nödvändiga hjälpmedel för att fortsätta hans arbete på universitet om han väljer att göra det.

Han är också en konsult för hälsoministeriet i Israel, där medicinsk marijuana är godkänd och reglerad för cirka 27.000 patienter.

Taggar Cannabis CBD Oxford University Raphael Mechoulam Sativex THC

Annons

THCB Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda