Hur högt kommer priset vara på laglig cannabis i Kanada?

Publicerad:
Påse med cannabis
Marijuana buds for sale

Den federala regeringen har sagt det gång på gång: en marijuana legalisering ska få bort den svarta marknaden och hålla vinsterna borta från brottslingar. För att nå detta mål har regeringen att brottas med en svår fråga: hur mycket ska laglig cannabis kosta?

Vi vet nu att provinserna själva kommer att ansvara för prissättningen av laglig marijuana. I rapporten från november 2016 förklarade den federala arbetsgruppen för Cannabis legalisering och reglering varför prissättning kommer att bli en svår balansgång .

”Skatter bör vara tillräckligt höga för att begränsa ökad konsumtion, men tillräckligt låg för att effektivt konkurrera med den illegala marknaden”, skrev arbetsgruppen. ”Mekanismer som ett minimipris bör användas för att förhindra underprissättning, om det behövs”.

Det är svårt att fastställa ett slutgiltigt pris för en svart marknad, men olagliga apotek i Toronto säljer regelbundet ett enda gram av marijuana för 10 dollar.

En rapport från riksdagens budgetkontor november 2016, erbjuder dock en mer djupgående analys av priserna för marijuana på svarta marknaden i hela Kanada. Rapporten använde data från PriceOfWeed.com, som samlar användarrapporter om marijuana inköp och gör dem tillgängliga i en sökbar databas.

Efter att ha kört data genom sin egen statistisk analys, rapporterade PBO att ett gram av marijuana kostade i genomsnitt 8.32 dollar mellan februari 2015 och augusti 2016. Efter justeringar för mängdrabatter, som är vanliga på svarta marknaden, ökade siffran till 9,36 dollar per gram.

Genomsnittspriserna var lägre i British Columbia, New Brunswick och Quebec, och högre i Alberta, Manitoba, Newfoundland och Labrador, Nova Scotia, Ontario och Saskatchewan.

Vad kommer laglig marijuana kosa

Från och med den 17 mars låg det genomsnittliga priset på marijuana från Health Canada-licensierade tillverkare på 9,12 dollar per gram, enligt Brad Martin från CannStandard i Calgary.

Martin är en medicinsk marijuanabrukare som börjat leta priser för att identifiera var man får mest för pengarna.

”Jag ser inte så mycket fluktuationer sen jag börjat”, sade han, med hänvisning till priser från lagliga, licensierade tillverkare.

Till skillnad från den svarta marknaden, erbjuder de mesta licensierade tillverkare inte mängdrabatter, säger Martin, även om det är vanligt att se gratis frakt vid större ordrar.

Priserna för marijuana ökade faktiskt strax efter legaliseringen i USA:s delstater Washington och Oregon, sade Martin, på grund av bristande tillgång. När bristerna åtgärdades, störtade priserna.

Enligt uppgifter från BDS Analytics, kostar ett gram av marijuana 6,46 dollar i Colorado under januari. Det genomsnittliga priset per gram i Oregon låg på 8,56 dollar. Båda priserna återspeglar mängdrabatter, men – ett enda gram som köpts på ett apotek skulle kosta mer.

Vad händer efter en legalisering?

En analys från Canaccord Genuity i november uppskattar att de genomsnittliga priserna för den totala lagliga marknaden (medicinsk och privat bruk) kommer att stanna på runt 8 dollar per gram fram till 2019 eller 2020, medans olagliga priser kommer ligga något högre, mellan 8 och 9 dollar per gram.

Efterfrågan innan legaliseringen kan överstiga utbudet och hålla priserna stabila under en tid, skrev analytikerna Canacord Genuity analytikerna Matt Bottomley och Neil Maruoka. Det beror på att Health Canada är relativt långsamma att godkänna licenser för nya producenter, sade de, och det tar lång tid att upprätta en fullt fungerande odlingsanläggning.

Efter att laglig produktion når upp till efterfrågan, kommer ”det genomsnittliga priset per gram sakta börja minska”.

Vi vet ännu inte hur mycket regeringen kommer att beskatta marijuanahandeln. Dessa skatter, som skulle kunna tillämpas på federal, regionala och kommunal nivå, kan bli lägre för medicinska användare (vanligt i amerikanska stater där marijuana är helt lagligt).

Men om regeringen vill komma åt den svarta marknaden, kan dessa skatter inte höja priset på laglig marijuana mer än priset på olagliga marijuana. Ottawa vet det också.

”För att förskjuta den illegala cannabismarknaden krävs att en laglig marknad som är konkurrenskraftig med den befintliga illegala marknaden, inklusive säker och rimlig tillgång, pris, olika produktutbud och bra konsumentupplysning”.

”Därför kan överdrivna restriktioner leda till en ökad illegal marknad”.

Taggar Legalisera cannabis Ottawa

Källa cbc.ca

Annons

HHCH Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda