Kanada presenterar lagstiftning för att legalisera marijuana

Publicerad:
Cannabis bud

Kanadas liberala regeringen har slutligen presenterat lagstiftning som syftar till att reglera cannabis för personligt bruk.

Kanadas regering presenterade sin lagstiftning på torsdagen om att låta vuxna inneha 30 gram marijuana offentligt – en åtgärd som skulle göra Kanada till det största utvecklade landet att avsluta ett landsomfattande förbud mot marijuana bruk.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har länge lovat att legalisera cannabisbruk och försäljning. Amerikanska väljare i Kalifornien, Massachusetts, Maine och Nevada röstade förra året för att godkänna personligt bruk av marijuana, innan har även Colorado, Washington, Oregon och Alaska godkänt bruket av örten.

Den sydamerikanska nationen Uruguay är den enda nationen som har legaliserat personligt bruk av cannabis.

Den föreslagna lagen tillåter invånarna att odla fyra plantor per hushåll och varje planta får vara upp till 100 cm i höjd. De som odlar marijuana hemma kan också använda örten i cannabisprodukter såsom mat för personligt bruk.

Personer under 18 som ertappats med små mängder marijuana kan åtalas men kommer inte att få ett kriminalregister om de bara har 5 gram eller mindre.

Tjänstemän berättade att kanadensare ska kunna röka marijuana lagligt den 1 juli 2018. Den federala regeringen rekommenderar åldersgränsen 18 år, men tillåter att Kanadas provinser får avgöra om åldern bör vara högre. Provinserna kommer också att besluta hur örten kommer att distribueras och säljas. Skatter för marijuana kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.

Lagen definierar också mängden THC en förare får ha i sitt blod. Nedsatt körförmåga kommer att granskas kraftigt inom ramen för denna nya lag, där polisen får tillstånd att göra salivtest om de har skälig misstanke om att en förare är för berusade för att köra. Dessa misstankar kan vara röda ögon eller lukten av cannabis till exempel. Den lagliga gränsen har för närvarande satts till 2,5 nanogram THC per varje milliliter blod. Första gången någon blir dömd kan leda till 1000 dollar i böter och indraget körkort under ett år.

Den kanadensiska regeringen följde noga råden från en arbetsgrupp för marijuana som leds av den förre liberala hälsoministern Anne McLellan. Panelens rapport noterade att folkhälsoexperter tenderar att föredra en åldersgräns på 21 år eftersom hjärnan fortsätter att utvecklas till cirka 25, men sade att en hög minimiåldern skulle bevara den illegala marknaden.

Kanadensiska ungdomar använder mer cannabis än sina jämnåriga i världen.

”Om ditt mål är att skydda människors hälsa och säkerhet, hålla cannabis borta från minderåriga, och stoppa flödet av vinsten till organiserad brottslighet, då har lagen som den ser ut idag har varit ett extremt misslyckande”, berättade ministern Ralph Goodale på en presskonferens. ”Polisen spenderar mellan 2 miljarder och 3 miljarder dollar varje år på att ta itu med cannabis, men trots det har Kanada flest tonåringar som brukar cannabis i västvärlden… Vi måste helt enkelt bli bättre”.

Goodale sa att de har haft nära kontakt med den amerikanska regeringen om den föreslagna lagen och påpekade att exporterad och importerad marijuana fortfarande kommer vara olagligt. Att ta med cannabis eller dess extraktprodukter över internationella gränser kan leda till ett maximistraff på 14 års fängelse.

”Lagarna vi etablerar i Kanada kommer att skydda våra barn bättre och stoppa flödet av illegala dollar till organiserad brottslighet. Vårt system kommer faktiskt att vara bättre, säger Goodale.

Tidigare polischefen i Toronto, Bill Blair, som är parlamentarisk sekreterare för justitieministern, sa att tjänstemännen lärt sig av erfarenheterna från andra amerikanska stater som Colorado och Washington.

Medan regeringen förbereder sig för att legalisera marijuana, har försäljningsställen som säljer cannabis för rekreationsbruk redan inrättats. Trudeau har betonat att nuvarande lagar bör respekteras. Polisen i Toronto, Vancouver och andra städer gjorde förra månaden flera gripanden.

Nyheten om att Kanada snart skulle tillkännage lagen märktes online förra månaden av Snoop Dogg, som tweetade ”Oh Canada!”.

Taggar Cannabisbruk Cannabisodling Justin Trudeau Legalisera cannabis Snoop Dogg Tonåringar

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda