Europas gröna våg startar i Tyskland

Publicerad:
Cannabisplantor
Cannabisplantor i senare blomstadiet inomhus.

Nästa år kan alla vuxna tyskar lagligt få köpa och använda närodlad cannabis. Tysklands kommande legalisering av cannabis spås skapa gröna svallvågor över hela Europa.

På landsbygden strax utanför tyska Dresden, ligger ett gammalt slakteri som omvandlats till Europas största inomhusodling för cannabis. Lokalen som är stor som ett tjugotal fotbollsplaner odlats tusentals plantor av den omättligt populära örten.

Företaget Demecan odlar årligen runt ett ton cannabis för medicinskt bruk, sedan det blev lagligt i Tyskland 2017. Men efter efter den tyska regeringens beslut om att nästa år legalisera cannabis också för privat bruk, måste produktionen öka snabbt – kanske tio gånger, säger vd:n Philipp Goebel.

Vi har möjlighet att bygga ut anläggningen för att odla cannabis för eget bruk, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Legaliseringen beräknas öka den tyska statskassan med 4,7 miljarder euro per år, enligt en ny studie från Heinrich Heine-universitetet i Düsseldorf.

Tyskland lanserade sina planer redan i oktober 2022. Hälsominister Karl Lauterbach (SPD) meddelade då planerna på ”den mest liberala legaliseringen av cannabis i Europa” och ”den mest reglerade marknaden” inom EU.

Skörd
Kvinna i hårnät inspekterar stor skörd av cannabis på tork.

Till skillnad från Nederländerna och Portugal, där privat bruk är avkriminaliserat, vill Tyskland som första EU-land legalisera hela produktionskedjan – från odling till handel och försäljning. Enligt lagförslaget som lades fram i oktober ska varje tysk vuxen få inneha mellan 20 och 30 gram cannabis för eget bruk.

Tyskarna ska få köpa cannabis via ett nätverk av licensierade butiker och apotek. Målet är att bekämpa den svarta marknaden, kunna kontrollera utbud och kvalitet på produkterna, och att sluta jaga cannabisbrukare – något som bevisat sig vara en ohållbar strategi i alla länder där cannabis varit olagligt.

I dag är odling av cannabis med högre än 0.2% THC olagligt inom hela EU. Det blir nu alltså Tyskland som nu blir först ut att uppmana EU att kliva på det gröna tåget. EU-kommissionen håller just på med en första granskning av det tyska förslaget. Ett ja spås leda till att EU banar väg för en legaliseringsvåg över hela unionen, skriver Politico.

Om EU-kommissionen ger grönt ljus för legaliseringen kommer andra länder i Europa haka på. I Tjeckien finns redan planer för att tillåta privat cannabisbruk, och i Danmark uppmanade Folketinget i fjol regeringen att sätta i gång ett femårigt pilotprojekt inför en legalisering. Under 2022 legaliserade både Malta och Luxemburg cannabis för eget bruk. Ytterst få länder tillåter både odling, försäljning och konsumtionen av cannabis för privat bruk. I juni 2022 legaliserade dock Thailand odling och innehav av cannabis.

Men för cannabis som medicin är bilden en annan – mer än ett 50-tal länder godkänner cannabis i någon form. Även i Sverige är vissa specifika cannabisbaserade preparat tillåtna för patienter med specifika tillstånd.

Senast ändrad:

Taggar Legalisera cannabis

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda