Cannabis legaliseringen flyttas för att undvika firandet av Kanadas nationaldag

Publicerad:
Canada Day

Kanadas nationaldag (Canada Day) 2018 är inte ett ”lämpligt datum” för att legalisera marijuana.

En efterlängtad marijuana lagstiftning kommer att tillkännages nästa vecka, men den federala regeringen kan ha ändrat sig om att legalisera cannabis på Kanada nationaldag.

Trudeau regeringen planerar fortfarande för att gå vidare med sin plan om att göra cannabis lagligt för rekreation. Men en högt uppsatt regeringskälla säger att det ursprungliga målet med 1 juli 2018 som datum för genomförandet kommer att ändras till ”senast den 1 juli 2018”.

”Jag tycker att… Ett rimligt mål är att ha allt detta arbete gjort i början av juli, men vid denna tidpunkt och detta datum är mycket olika saker”, sade Bill Blair, från den liberala regeringen, i en intervju.

Liberal MP Bill Blair responds to a question during question period in the House of Commons on Parliament Hill in Ottawa on Wednesday, Feb. 17, 2016. THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick

Förändringen speglar viss intern oro över att legalisera en rekreations drog på landets födelsedag. Bill Blair sade till Canadian Press att han ville ha fokus på Kanada under nationaldagen – inte på cannabis.

”Jag tycker inte att 1 juli ska vara en dag för genomförandet, det är en dag av firande för årsdagen och grundandet av vårt land”, sade Blair.

”Jag tycker inte att det är en lämplig tidpunkt. Det är min åsikt”.

Men vad som inte har förändrats är den federala regeringens önskan att till fullo uppfylla sitt löfte om en marijuana legalisering från nästa sommar – trots rykten om att deadlinen kan ha varit alltför ambitiös.

Blair kunde inte bekräfta om lagstiftningen skulle presenteras nästa vecka – bara att regeringen kommer att leva upp till sitt löfte om att ha en färdig lagstiftningen under våren.

Den federala regeringen anser att dess deadline för att ha ett rikstäckande system för distribution och försäljning av marijuana kan uppnås – även om mycket av det tunga arbetet måste göras av provinserna.

”Vi gick till kampanj på detta”, sade en regeringstjänsteman. ”Vi sa till dem att det skulle hända”.

Det verkar som om Ottawa räknar med de potentiella vinsterna från marijuana försäljning ska snabba upp saker på regional nivå. Colorado legaliserade marijuana 2014 och, med en befolkning mindre än Quebec och Ontario, gör denna stat mer än 1 miljard dollar i legala försäljningar per år.

Förhoppningen är att åtminstone några av provinserna snabbt kommer att slutföra sina system för försäljning.

Taggar Bill Blair Justin Trudeau Legalisera cannabis Nationaldag

Källa cbc.ca

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda