Läkare säger att Alvedon och Aspirin är farligare än medicinsk marijuana

Publicerad:
Överdos på piller

Dr Christopher Prince berättade att läkare åtminstone delvis är skyldiga för vad han ser som missuppfattningar om medicinsk marijuana och opioidepidemin som sveper över nationen.

Dr Christopher Prince har sett mycket i hans 33 år som en licensierad läkare i Michigan. Men en sak som han aldrig har sett är en marijuanaöverdos.

”Under 33 års praktik har jag aldrig sett någon komma in med enbart problem från en marijuanaöverdos”, sa han. ”Jag har jobbat på akutmottagningen tillräckligt, jag har sett [flera] människor som behöver levertransplantationer från överdoser av paracetamol”.

Förgiftning av paracetamol, till följd av överdosering, är en av de vanligast förekommande läkemedelsförgiftningarna i Sverige. Om du tar en överdos medvetet, eller på annat sätt under kort tid får i dig höga doser av medlet, drabbas du av en akut förgiftning som kan bryta ned din lever totalt. Detta är ett mycket allvarligt tillstånd som i värsta fall kan leda till döden. Varje år dör 10-20 personer i Sverige till följd av paracetamolförgiftning.

Prince, från Stevensville, brukade arbeta som akutläkare på Lakeland i St Joseph och har för närvarande en mottagning i Sister Lakes och är en resande akutläkare för landsbygden i västra USA. Han sa att trots den allmänna opinionen, är många receptfria läkemedel mycket farligare som smärtstillande än medicinsk marijuana.

”De dödliga doserna av marijuana är så astronomiskt höga att en människa inte kan konsumera så mycket på en enda gång”, sa han. ”Paracetamol och aspirin är enligt min mening två av de mest dödliga smärtstillande läkemedlen där ute, för att du kan självmedicinera, och det behövs inget recept”.

Dessutom sade Prince att läkare åtminstone delvis är skyldiga för det han ser som missuppfattningar om medicinsk marijuana och opioidepidemin som drar över nationen.

”Vi som läkare har sett att människor som blir beroende av smärtstillande läkemedel har blivit det på grund av våra egna behandlingsplaner”, sa han. ”Det är inte för att vi [som läkare] inte vet vad vi gör, det är på grund av hur vi har blivit pressade att behandla smärta. När du börjar jämföra [aktuell smärtbehandling] med marijuana är många av dessa andra saker mycket mer beroendeframkallande”.

Cannabis bryts ner och resulterar i en frisättning av cannabinoider i kroppen, enligt prince.

Människokroppen har ett endocannabinoid system som hjälper till med att reglera minnesfunktioner, aptit, energibalans och metabolism, stressresponser, immunfunktioner, kvinnlig reproduktion, det autonoma nervsystemet, analgesi, temperaturregulering och sömn.

Prince förklarade att endocannabinoida systemet har två typer av receptorer: Cannabinoid-receptor typ 1 (CB-1) och cannabinoid-receptortyp 2 (CB-2).

”CB-1 [receptorer finns] främst i hjärnan, och CB-2 [receptorer finns] i lymfvävnad”, sa han. ”De aktiva cannabinoiderna kommer att passa in i dessa receptorer och göra olika saker”.

Cannabinoider i en persons kropp blir attraherad till de två receptorerna och får sedan en effekt.

”Den verkliga aktiviteten hos endocannabinoiderna fungerar på nervens presynaptiska delar. [När cannabinoider fäster vid en receptor] kommer den presynaptiska regionen att frigöra en förening som kommer att fästa vid den postsynaptiska receptorn som ger dig den effekt du letar efter. Det tenderar att förhindra frisättning av neurotransmittorerna”.

Till skillnad från opioider, som blockerar smärtspridningen, minskar cannabis istället mängden smärtsändning, vilket hämmar förmågan att skicka ett smärtmeddelande till hjärnan.

”[Medicinsk marijuana] har fungerat bra för flera av patienterna som besökt min mottagning”, sa han. ”Hur mycket av det som beror marijuana eller andra mediciner [som de tar] går bara att gissa sig till”.

Metoden för konsumtion av cannabis är också viktig för den effekt örten kommer att ha, enligt Prince.

”Genom att röka [marijuana] sker effekterna omedelbart och kan verka i två till fyra timmar”, sa han. ”Med ätbar cannabis kan det ta upp till två timmar innan det absorberas fullt och kan vara i fyra till åtta timmar”.

Från sin erfarenhet av marijuana inom det medicinska området tror Prince inte att cannabis är en gateway-drog. Han tror att det är en persons personlighet och tendens till missbruk som driver dem mot hårdare droganvändning.

”Om du funderar på det, började majoriteten av de personer som använder hårdare droger med marijuana”, sa han. ”Eftersom det var deras första drog, antar folk att det är vad som ledde till att de ville ha en större berusning. Om du tänker på missbruk, tänk på alkohol och tobak, för de är båda mer beroendeframkallande än cannabis”.

Taggar Medicinsk marijuana Opioidepidemi Opioider Paracetamol

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda