Colorado ger ätbar cannabis ett nytt utseende för att undvika förvirring

Publicerad:
THC stämpel

Ett nytt lagförslag kräver att ätbara marijuanaprodukter tillverkas med en fyrkantsformad stämpel som har bokstäverna T-H-C – inte bara på förpackningen, men också på brownies, godis och andra matvaror.

Märkningen som refererar till marijuanas psykoaktiva ingrediens THC, tillsattes efter klagomål över att vissa produkter ser för mycket ut som deras icke-berusande motsvarigheter. Det är det första sådant krav i någon stat som har laglig cannabis.

Colorados nya ”universella symbol” för livsmedel som innehåller marijuana är utformad för att ge produkterna ett distinkt utseende även efter att de är ur förpackningen. Med andra ord, kommer en cannabiskaka som passas runt i en skolcafeteria inte längre att se så oskyldig ut, och ger föräldrar ett sätt att identifiera ätbar marijuana utan att lukta eller smaka dem.

Godis och bakverk kan vara enkla att märka, men etikettkravet blir mycket svårare för varor såsom granola.

Kravet kommer tillsammans med förpackningsregler som inkluderar barnsäkra blixtlås, barnsäkra lock, och varningar om att produkten ska hållas borta från barn och inte ätas innan du kör eller av gravida eller ammande.

”Vi vill att människor verkligen ser skillnaden mellan en Duncan Hines brownie och en marijuana brownie, bara genom att titta på den”, sade Jonathan Singer, en demokrat som sponsrade lagen om att all ätbar cannabis ska stämplas.

Det finns inga officiella siffror i Colorado eller någon annan stat på hur många barn eller vuxna som råkat äta cannabisprodukter. Men en kommande studie för 2016 på barnsjukhuset i Colorado strax utanför Denver fann att fler barn behandlades för oavsiktlig intag av cannabis efter legaliseringen, från 1,2 per 100.000 invånare två år före legaliseringen till 2,3 per 100.000 invånare två år efter legaliseringen.

Marijuana intag förblir relativt sällsynt, men sjukhuset rapporterade att 81 barn behandlats för oavsiktligt intag mellan 2009 och 2015. Författarna av studien noterade att ”dålig tillsyn av barn eller lagring av produkter” var orsaken i ungefär en tredjedel av dessa fall.

Ändå fångade rapporten om oavsiktliga intag, lagstiftarnas uppmärksamhet. Lagen antogs för mer än ett år sedan, men det är inte förrän nu den träder i kraft på grund av svårigheter med att genomföra allt. Ingen av de andra staterna har övervägt ett krav om en universell symbol för själva marijuana produkterna, till skillnad från förpackningen.

Godis och bakverk kan vara enkla att stämpla, men etikett kravet blir mycket svårare för varor såsom granola, marijuana-spetsad läsk eller pulver som kan lösas upp i vatten. Staten kunde också slutligen bestämma sig om de nya förpackningsreglerna för de produkterna som var omöjliga att stämpla, vilket kräver att t.ex sodavatten kommer i små singel-serverings flaskor.

Colorado kräver också att ätbara paket innehåller frasen ”Förvaras oåtkomligt för barn”.

På BlueKudu, som gör marijuana-spetsad choklad, var ägarna tvungna att köpa in många nya formar för godis som innehåller smaker såsom choklad mynta, kola mandel och kaffe crunch.

Företagets grundare Andrew Schrot sa att när han startade sitt företag 2011 för medicinsk marijuana till kunder, såg hans cannabisgodis ut som alla andra chokladkakor. Men han sa att övergången till ett en laglig privat marknad där nya marijuanabrukare testade hans produkter behövde en nödvändig förändring.

”Detta är inte en normal chokladkaka. Det är något annat i den. Det kan du få reda på bara genom att titta på den”, säger Schrot.

Colorados marijuanaindustri var ursprungligen tveksam till förändringen, och påpekade i reglerings möten att alkoholtillverkare inte är skyldiga att färga sina drycker i skumma färger för att se till att föräldrar inte låter sina barn få tag i sprit.

Colorado har ingen uppskattning av hur många oavsiktliga intag som kan undvikas genom den nya stämplingen. Från och med nästa år, kommer staten också att förbjuda alla ätbara marijuanaprodukter i form av frukt, djur eller människor – utöver det befintliga förbudet mot användning av seriefigurer på förpackningar eller andra bilder som anses tilltalande för barn.

”Det är verkligen ett steg för att förbättra den allmänna säkerheten och se till att marijuana inte kommer i händerna på barn”, säger Ron Kammerzell, chef för statens Marijuana Enforcement Division.

Taggar Barn Cannabisprodukt Colorado Legalisera cannabis Säkerhet THC

Källa leafly.com

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda