Medicinsk marijuana minskar drastiskt patienternas användning av benzo
Ett kanadensiskt företag har meddelat att 40 procent av patienterna i en studie om effekterna av medicinsk marijuana kunde sluta använda bensodiazepiner inom 90 dagar. Efter ett år hade 45 procent avbrutit användningen av den tunga drogen.
Canabo Medical, Inc. driver 15 anläggningar, kända som CMClinics, och erbjuder cannabinoid-terapier till patienter som deras läkare rekomenderat.
Meddelandet kom tidigare under månaden i Toronto av Dr Neil Smiths, verkställande ordförande för Canabo, vid ett evenemang sponsrat av Canadian Consortium for the Investigation of Cannabinoids (CCIC). CCIC är en federalt registrerad, ideell organisation som leds av universitetsprofessorer och läkare från hela Kanada. Syftet med CCIC är att öka kunskapen om cannabinoiders roll för hälsa och sjukdomar genom forskning och utbildning.
I studien analyserade Canabo och en grupp medicinska forskare data från mer än 1 500 patienter i ett försök att förstå hur medicinsk marijuana interagerar med eller minskar behovet av andra läkemedel. Preliminära resultat från 2016 indikerade en koppling mellan medicinsk cannabisbehandling övervakade av läkare och en kraftig minskning av patientens beroende av bensodiazepiner. Ytterligare forskning har bekräftat de tidiga resultaten.
Studien följde en grupp av 146 patienter som behandlades för smärta och andra sjukdomar i ett år. Patienterna hade hänvisats till CMClinics av sina primära läkare eller en specialist och undersöktes sedan av läkare vid kliniken innan medicinsk marijuana blev en del av behandlingen.
Studiedeltagarna fortsatte att behandlas av sina personliga läkare för att bedöma effekten av cannabisbehandling för patienternas användning av bensodiazepiner.
Benzo är en tung drog som säljs under varumärken som Valium och Xanor. Bensodiazepiner eller ”benzo” som de vanligtvis kallas, används dagligen av 10 procent av befolkningen i Kanada, enligt Canabo. Drogen kan ha biverkningar inklusive dåsighet, amnesi, sömnstörningar, tolerans, beroende och överdosering. Långtidsanvändning kan ha negativa effekter på tänkande och resonemangsförmåga.
I Sverige introducerades bensodiazepiner i mitten på 1960-talet som ett alternativ till barbiturater. En av de av media mest uppmärksammade bensodiazepinerna genom åren är Rohypnol.
Bensodiazepiner är beroendeframkallande och risken för beroende och missbruk ökar med mängden och frekvensen av användningen. Även vid terapeutiska doser som noga övervakas av läkare kan bensodiazepiner ge upphov till ett beroende.
Dr Smith och Canabo är mycket hoppfulla med resultaten från studien.
”Att säga att vi uppmuntras är en underdrift, men det finns fortfarande mycket jobb att göra”, sa Smith. ”Vi hoppas kunna genomföra formella prövningar både internt och i samarbete med andra, i väntan på ytterligare analys av vad vi anser vara en av de mest lovande framstegen på många år”.