Trudeau vill ha en åldersgräns på 18 år för laglig cannabis

Publicerad:
Justin Trudeau

Premiärministern Justin Trudeau tycker att om kanadensare är gamla nog att dricka alkohol är de gamla nog att röka marijuana lagligt.

Trudeau påpekade vid en presskonferens i Ottawa, bara dagar efter att den federala arbetsgruppen för marijuana legalisering rekommenderat att den nationella minimiåldern för att köpa marijuana bör vara 18 år. Rapporten rekommenderar också att man tillåter provinser och territorier att höja åldern för att harmonisera med lagar för alkoholkonsumtion.

I de flesta provinser, är det lagligt att dricka vid 19 år. I Quebec, Manitoba, och Alberta, är åldersgränsen 18 år.

Kanadensiska läkarförbundet hade uppmanat arbetsgruppen att rekommendera en åldersgräns på 21 år, och pekar på bevis för att hjärnan fortfarande utvecklas fram till 25 års ålder.

Statsministern, som länge har sagt att en cannabis legalisering handlar om att hålla borta drogen från barn och vinster borta från brottslingar, sa till reportrar att arbetsgruppens rekommendation känns som en ”rimlig” kompromiss.

”Vi vet att de flesta testar marijuana vid en lägre ålder än 18 eller 19 år, så jag tycker att detta är ett ansvarsfullt förhållningssätt som vi har hittat i termer av balans som är både praktisk och användbar”, sade han på franska.

Hög åldersgräns skulle bevara den illegala marknaden.

Arbetsgruppen, som leds av den förre liberala justitieministern Anne McLellan, erkände i sin rapport att det finns en rad synpunkter på rätt ålder för att kunna köpa laglig cannabis.

Att sätta en alltför hög ålder riskerar att ”bevara den illegala marknaden”, skriver rapporten, och ökar möjligheten för att unga kanadensare kommer med i ett kriminalregister eftersom ”de högsta nivåerna av användning sker i 18-24 åldersgruppen”.

Enligt rapporten är en minimiålder på 25 år, som rekommenderas av CMA, ”orealistisk” och skulle tvinga många unga kanadensare att vända sig till den svarta marknaden.

Konservativa hälsokritikern Colin Carrie sade i underhuset i tisdags att rekommendationen ”direkt motsade” statsministerns syfte om att hålla drogen borta från barnen.

Carrie pekade på CMA:s rekommendation och vetenskapliga bevis för att cannabisbruk kan ha ”allvarliga konsekvenser” på hjärnan för personer under 25 år.

Hälsominister Jane Philpott svarade att regeringen noga kommer att granska arbetsgruppens rapport innan lagstiftning under våren för att legalisera, reglera och begränsa åtkomsten till cannabis.

I torsdags sade Trudeau att han var övertygad om den kommande lagstiftningen kommer att ”skydda barn från den lätta åtkomst de för närvarande har till marijuana och ta bort kriminella element som finns på cannabismarknaden”.

Samtidigt fortsätter Nya demokraterna att ifrågasätta Trudeau över hans vägran om att omedelbart avkriminalisera cannabis så unga kanadensare inte fortsätter hamna i kriminella register för innehav av en drog som en dag kommer att vara lagligt i Kanada.

NDP ledaren Thomas Mulcair frågade Trudeau i kammaren den här veckan hur han skyddar unga kanadensare genom att fortsätta att dela ut straff för cannabis.

”Tills vi ändrat lagarna, kvarstår lagarna”, sade Trudeau.

Taggar Cannabishandel Justin Trudeau Legalisera cannabis Ottawa

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda