Träbodarna i Christiania är borta – men inte haschet

Publicerad:
Pusher Street
Keep an eye out for the signs around Pusher Street.

De stora graffitimålade träbåsen är fortfarande borta i Christiania, men som tur är finns haschet kvar.

När de boende i Christiania, den 2 september förra året, själva rev ner Pusher Street, väckte de stor uppmärksamhet i media. Men det har uppenbarligen inte haft någon större effekt.

”Nu står de och säljer på oljefat och små mjölkbackar, och det finns också någon som säljer ur fickan”, säger biträdande polisinspektör Dannie Rise, chef för Köpenhamnspolisens särskilda arbetsgrupp, Task Force Pusher Street.

Det har också åter kommit upp skyltar i Christiania, som säger att man inte får ta bilder runt Pusher Street.

Det är fortfarande oklart om de säljer mer eller mindre hasch i Christiania än innan rivningen av Pusher Street.

”Vi kan bara konstatera att dessa människor inte sätter in några pengar på kontot, så det är lite svårt att komma fram till en summa av hur mycket eller hur lite de säljer”, säger Dannie Rise.

Om regeringens lagpaket antas, som allt tyder på, får polisen större befogenheter runt sommarlovet och möjligheten att införa en ny typ av zonförbud.

Dannie Rise ser goda möjligheter med ett nytt zonförbud som kan användas mot flera kriminella och gängmedlemmar.

”Det nya zonförbudet gör det möjligt att avvisa både försäljare och de som är där och köper hasch, men även de som är inblandade i haschhandeln. Det kan vara vakter eller personer med andra uppgifter än att bara leverera hasch och ta emot pengar. Med det nuvarande zonförbudet kan man inte avvisa människor som bara hjälper till”, säger han.

På lång sikt hoppas Dannie Rise, att folk som livnär sig på cannabishandel, kommer att undvika Christiania, men han medger att det kommer att bli svårt. Så länge som människor vill köpa hasch i Christiania, kommer det också finnas en marknad för det, och därmed också försäljare.

Taggar Christiania Haschhandel Pusher Street

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda