Användningen av laglig cannabis fortsätter öka i Kanada

Publicerad:
Cannabisbutik
Budtender i cannabisbutik erbjuder olika sorter marijuana.

Den kanadensiska regeringens årliga marijuanaundersökning visar att användningen av lagliga produkter fortsätter öka.

Det visade sig att en större del av de tillfrågade rapporterade att de handlat cannabis på laglig väg jämfört med 2021. Lagliga cannabisbutiker är nu mer det vanligaste sättet att handla sedan 2019. En mindre andel rapporterade illegala butiker och illegala online-tjänster i 2022 jämfört med 2019.

Andelen av dem som köpt cannabis under de senaste 12 månaderna från ett lagligt skyltfönster gjorde det 61% av gångerna, enligt undersökningen, en ökning från 53% 2021. Endast 2% sa att de köpte produkter från en olaglig webbplats, 1% från ett illegalt apotek och endast 1% från cannabislangare.

En undersökning som genomfördes av Research Co. och Glacier Media i oktober fann liknande resultat. Den undersökningen visade att 48% av de tillfrågade hade köpt cannabis hos en laglig återförsäljare, en ökning från 38% 2021. Undersökningen visade också att endast 15% av de tillfrågade inte hade köpt någon cannabis från en laglig återförsäljare under det senaste året, en minskning från 20% 2021.

Kanada legaliserade icke-medicinsk cannabis i oktober 2018. Ett av de primära målen med legaliseringen är att ta bort den illegala marknaden och tillhandahålla en reglerad cannabismarknad för konsumenter.

Kanadensiska Cannabis Survey har genomförts av Health Canada varje år sedan 2017. Data för denna 2022-utgåva samlades in mellan april och juni. Över 10 000 personer svarade anonymt.

Cannabisbutik
Stort cannabislöv i skyltfönster.

Kanadas regering samlar in data för att bättre förstå hur kanadensare ser på och använder cannabis.

Resultaten av undersökningen kommer att användas för att informera om policy- och programutveckling och hjälpa till att rikta in sig på offentlig utbildning och medvetenhetsaktiviteter. Uppgifterna från undersökningen kommer också att hjälpa till att informera den lagstiftande översynen av cannabislagen (Cannabis Act), som leds av en oberoende expertpanel.

Några andra intressanta resultat från den årliga undersökningen inkluderar:

  • 12 månaders cannabisanvändning bland ungdomar i åldern 16–19 år har återgått till nivåerna före legalisering efter att ha ökat mellan 2018 och 2020.
  • Andelen tillfrågade som röker cannabis har fortsatt att minska sedan 2018 medan förångning av cannabis med en vape-penna har ökat sedan 2021.
  • Av dem som använde cannabis minskade bilkörningen efter nyligen intag mellan 2018 och 2021 och förblev oförändrad 2022.
  • Cannabisanvändare spenderade cirka 65 USD i legala butiker varje månad.
  • Rökning är fortfarande den vanligaste metoden att konsumera cannabis, följt av att äta och förånga med en vape-penna eller e-cigarett.

Andelen av dem som rapporterar daglig eller nästan daglig cannabisanvändning har varit stabil sedan 2018, liksom andelen av dem som klassificerats med ”högrisk” att utveckla problem från sin cannabisanvändning.

Senast ändrad:

Taggar Legalisera cannabis Studie

Källa canada.ca

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda