Att vara hög på cannabis gör dig mindre benägen att arbeta hårt för pengarna

Publicerad:
Glad rastaman

Men cannabisanvändare var lika motiverade som andra när de inte var under påverkan.

Använda marijuana gör människor något mindre benägna att arbeta hårt för pengarna, enligt en studie som sägs vara den första att vetenskapligt bekräfta vad generationer av cannabisbrukare och deras vänner redan visste.

Men forskarna fann ingen skillnad mellan cannabisbrukare som inte var påverkade av drogen och icke-användare – åtminstone när det kom till ett test som involverade knacka deras lillfinger riktigt snabbt.

I studien, som beskrivs i en artikel i tidskriften Psychopharmacology gav man 17 tillfälliga cannabisanvändare en ånga som innehöll läkemedlet och även en ånga som innehöll en placebo lösning.

De fick sedan välja att utföra en relativt enkel uppgift – att trycka på mellanslagstangenten på datorns tangentbord 30 gånger i sju sekunder – eller en svår uppgift – samma sak, men 100 knackar i 21 sekunder.

I den lätta uppgiften betalas 50p ut, medan den svåra en resulterade i en betalning på mellan 80p och £ 2.

En av forskarna, professor Val Curran, från University College London, säger: ”att trycka upprepade gånger på knapparna med ett enda finger är inte svårt, men det tar en rimlig ansträngning, vilket gör det till ett användbart test för motivation”.

”Vi fann att människor på cannabis var betydligt mindre benägna att välja alternativet med hög insats”.

”I genomsnitt valde volontärer på placebo, alternativet med hög insats 50 procent av gångerna för en £ 2 belöning, medan frivilliga på cannabis bara valde det svåra alternativet 42 procent av gångerna”.

I ett andra test, jämförde forskarna 20 ”cannabisberoende individer” tillsammans med 20 kontroll människor. Ingen fick konsumera alkohol eller andra droger (bortsett från cigaretter eller kaffe) under 12 timmar före studien.

Men den här gången visade de två grupperna inga skillnader i deras vilja att knacka på mellanslagstangenten.

Dr Will Lawn, en annan forskare på UCL medgav att man ”allmänt trott cannabis minskar motivationen”.

Men han tillade: ”Detta är första gången det har tillförlitligt testas med hjälp av rätt metod och tillräckligt många lämpliga människor”.

”Det har också föreslagits att cannabisanvändare som använd drogen länge också kan ha problem med motivationen även när de inte är höga”.

”Men när vi jämfört människor som är beroende av cannabis med liknande kontroller, när ingen grupp är berusade, hittades ingen skillnad i motivation”.

”Detta tyder preliminärt att långvarig användning av cannabis inte kan resultera i motivationsproblem när man slutat med det. Det behövs dock mer forskning för att ge mer avgörande bevis”.

Taggar Forskning Livsstil Studie

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda