Danskt par riskerar 10 år i fängelse för att ha sålt cannabis till cancerpatienter

Publicerad:
Claus Nielsen

Polisen i Danmark har gripit en man och en kvinna misstänkta för att ha försett cannabis till cancerpatienter och personer med andra allvarliga sjukdomar.

Paret, som greps på tisdagen, kan dömas till upp till tio års fängelse.

Claus ”Moffe” Nielsen hade tidigare erkänt att han sålt cannabis och talat med danska medier om det. Han sa att han visste att han skulle gripas en dag, men brydde sig inte.

Nielsen erkände sig skyldig till anklagelsen men hans fru som greps tillsammans med honom, förnekar all inblandning i hanteringen av droger, berättade parets advokat Erbil Kaya för danska tidningen BT.

Neilsen blev övertygad av de medicinska fördelarna med cannabis när han började äta cannabis för att behandla sin artros. Drogen fungerade så bra för honom att han ville ge andra människor möjligheten att prova.

”Det bör vara laboratorietekniker, kemister och läkare som gör det (säljer cannabis för medicinskt bruk) under kontrollerade förhållanden”, sade han BT. ”Jag är ingen utbildad expert, men jag har vissa principer som jag står fast vid”.

Han sade att han hade kunder över hela Danmark som drabbats av sjukdomar inklusive cancer, skleros och fibromyalgi.

Nielsen och hans hustru har båda åtalats enligt Danmarks narkotikalagar, och står inför högsta möjliga straffet på 10 år i fängelse. Paret klagade på att rättegången inte gjordes offentlig, och Nielsen sade att han ville att folk skulle veta vad som händer i fallet.

”Allmänheten är medveten om detta fall så det finns inget hemligt och han har uttalat sig om sin verksamhet”, säger Kaya. ”Det görs också en dokumentär om honom, så det finns inget att dölja”.

Kaya sade att hans klient säljer cannabis för att hjälpa sjuka människor och för att sätta press på staten så de ändrar sin syn på medicinsk cannabis.

”Claus har inte dolt… vad han gör och han visste att det var olagligt. Det är därför han har erkänt sin skuld”, sa advokaten och fortsatte ”Men han har inte gjort det för att tjäna pengar. Han har gjort det i fullt dagsljus och varit öppen och ärlig om det”.

Legalisering av cannabis för medicinskt bruk har diskuterats intensivt i Danmark under de senaste månaderna. En region i Danmark har kommit överens om att i augusti preliminärt börja skriva ut cannabis för medicinskt bruk. Danska medier rapporterade också under sommaren att hälsominister Sophie Løhde överväger en fyra år lång nationell studie om att legalisera medicinsk cannabis.

En opinionsundersökning visade i juni att 88 procent av danskarna vill legalisera cannabis för medicinskt bruk. En knapp majoritet är också för en legalisering av cannabis för privat bruk, enligt andra opinionsundersökningar.

År 2014 undertecknade flera danska partier en politisk överenskommelse om att ringmärka pengar för ”forskningsprojekt om smärtlindring, inklusive användning av medicinsk cannabis”.

Taggar Artros Cancer Fibromyalgi Medicinsk marijuana Multipel skleros

Annons

CBG9 Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda