Personer som röker marijuana varje dag har bättre blodflöde och mer syre till hjärnan

Publicerad:
Stroke
MR scan of human head stroke hjärna huvud

Cannabis kan sänka en persons risk för stroke, visar nya forskningsrön.

Stroke, även kallat slaganfall, är en benämning på ett tillstånd där en person fått en del av sin hjärnas nervceller skadade på grund av syrebrist. Orsaken är en hjärnblödning eller en hjärninfarkt.

Hjärnans nervceller är beroende av att få näring och syre via ett finmaskigt nät av blodådror. När dessa ådror av någon anledning inte kan förse hjärnan med syre och näring tar nervcellerna snabbt skada och kan till och med dö.

Medicinska strains av läkemedlet ordineras i över mer än hälften av Förenta staterna för att behandla kronisk smärta, ångest och epilepsi.

En studie från University of Texas i Dallas har visat att cannabis kan förbättra syre och blodflöde till hjärnan, vilket minskar risken för blodproppar som orsakar hjärnanfall.

Faktum är att forskargruppen fann att kroniska cannabisbrukare har det mest effektiva blodflödet hos alla, vilket tyder på att deras strokerisk är lägst.

Resultaten bygger på tidigare studier om cannabis påverkan på minnesfunktionen.

Men medan många tidigare studier hävdade att cannabis sänker minnesfunktionen, fann doktor Francesca Fileys forskargrupp att drogen har en positiv effekt.

”Tidigare marijuanaforskning har visat förändringar i kognitiva funktioner som minne och verkställande funktion”, säger den ledande författaren Dr Francesca Filbey.

”Vår studie syftar till att förstå de möjliga neurofysiologiska mekanismerna som kan driva dessa kognitiva förändringar”.

Vi vet redan att THC – egenskapen i cannabis som gör dig ”hög” – är känd för att slappna av blodkärl och förändra blodflödet i hjärnan.

Denna studie fokuserade emellertid på hur långvarig THC-användning kan påverka hjärnans blodflöde.

De gjorde detta genom att analysera skillnaderna av blodets syrebildning i regionala hjärnan och metabolism hos kroniska cannabisanvändare.

Dr Filbey, chef för Cognitive Neuroscience Research in Addictive Disorders vid Center for BrainHealth, ledde teamet för att undersöka 74 brukare och 101 icke-brukare i 60 dagar.

Alla brukare rapporterade minst 5000 användningar under sin livstid och minst 60 dagars daglig användning innan studien.

Deltagarna skulle också avstå från cannabis i 72 timmar före studien för att eliminera akuta effekter av läkemedlet.

Deltagarna genomgick magnetisk resonansbildning och THC-metabolitnivåerna mättes med urinanalys.

Filbey och hennes team fann att cannabisbrukare visade högre global syreextraktion och cerebral metabolisk syrehastighet jämfört med icke-brukare.

Detta ökade ju mer cannabis de konsumerade.

Taggar Cannabisbruk Dallas Stroke Studie THC

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda