Regelbundet cannabisbruk kan förbättra synen med tiden visar ny studie

Publicerad:
Glasögon

Marijuanarökande män och gymnasieelever rapporterar mer sällan dålig kvalitet på synen.

Fram till de senaste åren var den mest kända medicinska fördelen med cannabis en framgångsrik behandling av glaukom, den degenerativa sjukdomen hos en optisk nerv som transporterar visuell data till hjärnan. Så det borde inte komma som en överraskning att en långsiktig studie som sträcker sig över 30 år nu har visat att cannabis kan förbättra synen över tid.

U.S. National Institute of Health publicerade studien för att återspegla de växande förändringarna i den amerikanska cannabiskulturen.

Användningen av marijuana ökar bland unga vuxna i flera av USA:s stater som legaliserar medicinsk användning. – PubMed.gov.

Deras mål var att undersöka om tung cannabisrökning är kopplad till dålig syn. Studien genomfördes genom provtagning av cirka 12 686 män och kvinnor från 1979 till 2010. Tunga rökare jämfördes med de som rökte marijuana sällan för att bedöma huruvida synens kvalitet minskade med tiden.

Förutsättningen var baserad på det faktum att rökning i allmänhet är kopplad till ögonskador och kan påskynda åldersrelaterad makuladegenerering, förknippad med synförlust och ökad risk att utveckla grå starr.

Det fanns ingen statistiskt signifikant skillnad i den självrapporterade kvaliteten på syn bland tunga marijuanarökare jämfört med ungdomar som aldrig använt marijuana eller bara använde marijuana ibland. Tunga marijuanarökare, män och gymnasieelever rapporterar mer sällan en dålig kvalitet på synen.

Studien levererar inga medicinska eller vetenskapliga påståenden om varför tung rökning kan minska dessa odds, men när det gäller glaukom sänker cannabis trycket i ögat och sänker därefter risken för optisk nervskada.

Forskningen om effekterna av marijuana på glaukom är diskutabel eftersom de flesta inom medicinsk industri bara ser det som en tillfällig lösning.

Jama Ophthalmology, en medicinsk tidskrift som publicerades av American Medical Association skrev år 2017 att regelbunden användning av cannabis kan leda till retinala celldysfunktion baserat på en ”stor fördröjning i behandling av retinalinformation”.

Men trots den olyckliga varningen sade huvudförfattaren till den här studien att effekterna i stor utsträckning är små.

En sådan förändring kan vara intressant för cannabisanvändare. Det är emellertid viktigt, eftersom det kan återspegla förändringarna i kommunikationen mellan neurala celler påverkade av regelbundet cannabisbruk. – Dr. Vincent Laprevote

Men mer intensiv skada på näthinnan kan komma från ett antal källor som vi möter i vardagen. Laserpekare i mataffären kan till exempel orsaka brännskador på näthinnan och kommer faktiskt med varningar om att titta direkt i lasern.

Vitamin A och E brister, ögonskador och enkelt åldrande tycks vara en större riskfaktor till försämrad näthinna än marijuanarökning.

Faktum är att forskning visat att cannabinoider har neuroprotektiva effekter som uppmuntrar ögons hälsa och förhindrar synförlust. Hälsoinstitutet publicerade en annan studie förra året som fann att ”cannabinoider förbättrade näthinnans känslighet och mörkerseende, vilket tyder på att örten kan vara fördelaktigt i behandlingen av degenerativa ögonsjukdomar”.

Taggar Cannabisbruk Cannabisrökning Glaukom

Källa herb.co

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda