Inehåller marijuanarök mer tjära än tobaksrök?

Publicerad:
Tobak vs Marijuana

Rykte: marijuanajointar får ner fyra gånger mer tjära i en rökares lungor än tobaks-baserade cigaretter.

Observera: denna artikeln handlar om marijuanarök, inte vanlig marijuana..
Tjära är en biprodukt som tillkommer vid förbränning av de flesta material. Vill man undvika tjära kan man både äta och vaporizera cannabis.

På Facebook cirkulerar ett inlägg som hävdar att marijuanarök släpper ifrån sig 4 gånger mer tjära än cigaretter..

American Lung Association (ALA) noterar att marijuanarök innehåller fyra gånger mer tjära än tobak-baserad cigarettrök:

Liksom tobaksrök innehåller marijuanarök (röken inte marijuana) cancerframkallande kemikalier. Det finns 33 cancerframkallande kemikalier som ingår i marijuanarök. Marijuanarök släpper också ifrån sig tjära i lungorna. Faktum är att när lika stora mängder marijuana och tobak röks, släpper marijuanarök ifrån sig fyra gånger så mycket tjära i lungorna. Detta beror på att marijuana jointar är ofiltrerade och ofta drar man ett djupare bloss på jointar än cigaretter.

Även om det kan vara sant att marijuanarök för ner mer tjära i en rökares lungor än tobaksrök, så visade fotografiet ovan inte exakta avbildningar av skillnaden i total skada som drabbar en tobaksrökares lungor jämfört med en marijuanarökares lungor. Marijuanarök innehåller många av samma cancerframkallande kemikalier som tobaksrök, men en nyligen genomförd studie fann inget samband mellan marijuana och en ökad risk för lungcancer. Enligt Dr Hal Morgenstern, en epidemiolog vid University of Michigan, beror detta sannolikt på skillnaderna mellan marijuana och tobaksbruk:

Personer som röker 20 till 40 cigaretter om dagen i 40 år, har rökt hundratusentals cigaretter. Den exponering som marijuanabrukare får är ofantligt mycket mindre.

Men en studie finansierad av National Institute on Drug Abuse fann att även tunga marijuanarökare inte har en ökad risk för att utveckla lungcancer:

Vi antog att det skulle finnas ett samband mellan marijuanabruk och lungcancer, och att sambandet skulle vara tydligare vid tyngre användning. Men i stället fann vi inget samband alls, och även bevis för någon skyddande effekt.

Donald Tashkin, en UCLA pulmonologist som studerat marijuana i 30 år, har en hypotes om att THC kan förhindra cancerframkallande kemikalier i marijuanarök från att negativt påverka kroppen:

THC i marijuana har en bra anti-tumör effekt som har visat sig hämma tillväxten av en mängd olika cancrar i djurmodeller och vävnader och därmed motverka de potentiella tumör-effekterna av procarcinogener i marijuanarök.

Vi vet inte säkert, men en mycket rimlig möjlighet är att THC faktiskt kan störa utvecklingen av en kronisk obstruktiv lungsjukdom.

Även om det kan vara sant att marijuanarök får ner mer tjära i lungorna än tobaksrök, tyder inte aktuella bevis på att marijuanarök har några större skadliga hälsoeffekter.

Taggar Cannabisrökning Donald Tashkin Lungcancer THC Tobak UCLA

Källa snopes.com

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda