Illegal cannabisbutik i Toronto utmanar Ottawa om medicinska marijuanalagar

Publicerad:
Stämningsansökan

Ett apotek som olagligt säljer cannabis i Toronto har lämnat in en stämningsansökan i federal domstol för att hävda sin rätt att sälja läkemedlet till sina patienter, och hävdade samtidigt att Kanadas nuvarande postorder system för medicinsk marijuana inte ger en rimlig tillgång till cannabis.

Apoteket Phytos Apothecary and Wellness Centre hävdar att trots federal domstol förra året ändrade reglerna för medicinska marijuana så att patienterna kan odla cannabis hemma, skapar det nuvarande systemet fortfarande ”betydande och onödiga bördor” för tusentals sjuka kanadensare som försöker få rimlig tillgång till örten som de själva har valt.

Apoteket hävdar att patienter vänder sig till de hundratals olagliga apotek som poppar upp över hela landet på grund av att rättssystemet gör det alltför svårt för dem att hitta lämpliga doser eller former av cannabisprodukter till ett överkomligt pris.

Enligt det nuvarande systemet, är det också svårt för många människor att hitta en läkare villig att skriva ut läkemedlet eller, om de vill odla sin egen cannabis, gå igenom den tidskrävande ansökningsprocessen och uppfylla stränga villkor som varken är rimliga eller nödvändiga, hävdar stämningen.

Phytos skulle ansöka om att tillverka och sälja cannabis till patienter under de nuvarande medicinska marijuanareglerna påstår stämningen, men att tillståndsprocessen tar flera år, och ”kräver utgifter för åtminstone hundratusentals dollar, men mer sannolikt miljontals dollar, och innehåller interna hinder som helt enkelt inte kan övervinnas av de flesta sökande eller blivande sökande”.

Apoteket i Toronto som hjälper hundratals medlemmar, ber domstolen att undanta dem från federala droglagar och skrota reglerna för nuvarande system så att det kan ge patienter en rimlig tillgång till medicinsk cannabis.

När federala Liberals tog över makten under valet 2015 lovade man att legalisera marijuana för personligt bruk. Nu har hundratals illegala apotek öppnas över hela landet, och i Vancouver finns ungefär 100 butiker som säljer cannabis olagligt.

Vancouvers strategi att reglera – inte plundra – apoteken står i skarp kontrast till Toronto, där polis och politiker säger att fortsatta tillslag har blivit mer angeläget eftersom dessa cannabisbutiker har blivit som en magnet för våldsamma tjuvar eftersom många ägare är ovilliga att rapportera rån.

Regionala politiker väntar på kommande regler till legaliseringen för att ge viss vägledning om var örten kan säljas när den legaliseras.

Advokaten Kirk Tousaw från B.C. vann det federala fallet i domstolen förra året och representerar nu Phytos.
Han säger att domstolarna måste se till att kanadensare att få tillgång till ”ansikte-mot-ansikte” försäljning av medicinsk marijuana.

”Den sammanlagda kostnaden för skattebetalarna från dessa räder ligger på flera miljoner dollar”, berättade Kirk för The Globe and Mail i onsdags.

”Patienter fortsätter att ha otroligt svårt att få tillgång till cannabis lagligt genom den federala modellen”.

Han sade att han inte vet om domare kommer att skjuta fram fallet tills regeringen presenterat nya regler för medicinskt och personligt bruk av cannabis, men att lagstiftningen inte bör påverka denna utmaning.

”Det är helt avgörande att patienterna får hjälp, oavsett hur legaliseringen ser ut”, sa Kirk.

Han berättade att han hoppas att denna nya process kommer att kunna rida på vågen från förra årets framgångsrika utmaning eftersom man i båda fall hävdar att Ottawas regler för medicinska cannabis effektivt tvingar vissa patienter att välja mellan sin medicin och fängelse.

Den federala regeringen bad om en 15-dagars förlängning för att lämna sitt svar i detta fall och har nu nära en månad kvar att besvara Phytos, sade Kirk.

Hälsominister Jane Philpott ville inte kommentera en rättslig prövning, men hennes talesman sade att det nuvarande systemet för medicinsk marijuana kommer att bedömas för att säkerställa att patienter får tillgång till läkemedlet och samtidigt skyddar allmänheten och håller örten utom räckhåll för barn.

En talesman för folkhälsomyndigheten i Kanada sade att avdelningen, som för närvarande får mycket kritik från patienter för att ha tillåtit att licensierade odlare använder förbjudna bekämpningsmedel, tog upp frågan om rimlig tillgång till cannabis efter att ha förlorat förra årets rättsfall.

”Folkhälsomyndighetens position för apotek har varit konsekvent: Dessa anläggningar är inte licensierade av den federala regeringen och säljer produkter som kan vara förorenade eller på annat sätt osäkra”, sade Suzane Aboueid i ett e-post meddelande.

Taggar Apotek Cannabisförsäljning Cannabisodling Legalisera cannabis Medicinsk marijuana Ottawa Toronto Vancouver

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda