Matprodukter med hampa godkända för konsumtion i Australien och Nya Zeeland

Publicerad:
Hampafrön

Det kommer snart att bli lagligt att konsumera matprodukter med hampa i Australien och Nya Zeeland efter ett beslut fattat i södra Australien.

Nationens hälsominister har gett grönt ljus för att hampafrön ska kunna säljas som mat, efter tryck från den Tasmanska regeringen.

David Gillespie säger att gruppen har godkänt försäljningen av hampafrö med låg THC-nivå, vilket inte innehåller några eller mycket låga nivåer av den psykoaktiva komponenten.

Han säger att beslutet, som gjordes vid ett möte om matreglering för australiensiska och nyzeeländska ministrar i Adelaide under fredagen, kommer efter omfattande forskning.

Tidigare försök att tillåta hampa som livsmedelskälla avvisades efter oro för att människor som konsumerade hampa skulle kunna testa positivt för cannabis.

Dr Gillespie säger att forskning, inklusive en rapport från Swinburne University of Technology, har minskat polisens rädsla för att fröna skulle kunna användas till att hjälpa människor undvika straff.

”Hampafrön med låg THC-halt skulle praktiskt taget vara en omöjlig orsak till att få ett positivt drogtest”, sa han till reportrar.

Fröna har redan varit tillgängliga för försäljning på vissa ställen men har markerats som osäkra för konsumtion, en etikett som inte kommer att behövas efter förändringen träder i kraft.

Före idag föll hampa under en klassificering som förbjuder alla cannabisarter i mat eller att örten säljs som mat.

På federal nivå kommer förändringen börja gälla sex månader efter det att beslutet har offentliggjorts, men det finns en rad statliga och territoriella bestämmelser som måste ändras för att möjliggöra övergången i olika jurisdiktioner.

Will Hodgman som styr Tasmanien insisterar på att hans stat är redo, med redan godkända reformer för att göra det lättare att odla industriell hampa.

Bland de som välkomnar beslutet var Jessica Bailey, chef för The Cruelty Free Shop – en australiensisk veganvänlig hälsokostaffär.

Hampachoklad är en de produkter som säljs deras butiker, men för närvarande måste chokladen märkas som ”body scrub”.

”Den har omega-3 och omega-6 i en perfekt blandning för människokroppen”.

Jessica sade att konsumenternas efterfrågan på produkten skulle öka nu när den har legaliserats som en livsmedelskälla.

”Den har också typ 20 aminosyror i sig, inklusive nio väsentliga för mänsklig utveckling och den innehåller också riktigt mycket protein”.

Taggar Cannabisfrön Cannabisprodukt Hampa Tasmanien THC

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda