Varför stängs några av Amsterdams coffeeshops?

Publicerad:
Mellow Yellow

Hälften av Amsterdams coffeeshopar har stängt under de senaste två decennierna – och mer kommer snart att göra det.

I Mellow Yellow, Amsterdams äldsta coffeeshop, under en tunn slöja av rök, strömmar reggae från närliggande högtalare, medan en kaffebryggare högljutt maler bönor bakom baren.

Mellow Yellow öppnade 1967, och hundratals andra coffeeshopar följde efter.

Nästa år borde denna historiska anläggning fira sitt 50-årsjubileum, men i stället kommer dom att stänga. På uppdrag av borgmästaren, ska Mellow Yellow upphöra med sin verksamhet den 1 januari 2017.

”Mellow Yellow var den första coffeeshopen i världen och nu vill de stänga den”, säger ägaren, Johnny Petram.

”Jag servar tusentals människor varje dag; turister och lokalbefolkningen. Jag har israeler och palestinier här som röker tillsammans. Även människor som inte röker kommit hit för att ta kort. Det är en del av historien om Amsterdam”.

Men nu ser det ut som att Mellow Yellow blir en del av historien när borgmästaren, Eberhard van der Laan, övervakar den sista fasen av det regeringsstödda programmet för att stänga alla coffeeshopar inom 250m av en skola. Mellow Yellow är en av 28 coffeeshopar som kommer att påverkas av initiativet, som påstås syfta till att avskräcka ungdomar från att börja använda cannabis.

Petram, 33 år, har anlitat en advokat för att hjälpa honom slåss om stängningen av Mellow Yellow. Hans huvudsakliga försvarslinje är att den närliggande skolan faktiskt är en frisör skola för betalande studenter, varav de flesta är 18 år gamla.

”De stänger världens äldsta coffeeshop på grund av en hårsalong”, hävdar Petram, vars personliga framtid står på spel. ”Om vi ??stänger den 1 januari måste jag fortfarande betala 7000 euro i hyra varje månad. Hur ska jag ha råd om denna plats stängs? Jag vet inte vad jag ska göra”.

Borgmästarens kontor berättade för Telegraph Travel att dom inte tror att man kan hålla borta ungdomar borta från cannabis genom att stänga coffeeshopar.
”Stadshusets råd har drivit igenom ett program för att ”städa upp” red light district, och tvingar ytterligare 22 coffeeshopar att stänga”.

Dom inför dock direktivet som en del av en uppgörelse med den nationella regeringen som kommer att undanta Amsterdam från att genomdriva det så kallade Weed Pass, som förbjuder icke-nederländska medborgare från att besöka coffeeshops.

Weed Pass har redan rullats ut i andra delar av Nederländerna, men Amsterdam har hittills motstått systemet, som hävdade att lagen skulle leda till en explosion i gatuhandel.

”Om vi inte godkände uppgörelsen skulle vi bli tvungna att genomdriva Weed Pass – och då kommer vi att få stora problem”, säger Jasper Karman, borgmästarens talesman när han försvarade dom senaste nedläggningarna.

Kritiker hävdar att initiativet, som marknadsförs som ett rikstäckande system, särskilt riktade in sig på Amsterdam.

”Andra städer i Holland har redan stängt de flesta av sina coffeeshopsar, så denna lag påverkar inte ens dem – lagen var inriktad på Amsterdam”, säger August de Loor, en statlig rådgivare och grundare av Bond Van Cannabis Detaillisten (BCD) union för coffeeshop ägare. ”Staden har blivit lurad”.

Det finns en sak som båda sidor kan komma överens om: att hälften av Amsterdams coffeeshopar har stängt under de senaste två decennierna. Tillbaka på nittiotalet fanns så många som 350 av kaféer utspridda runt staden, idag finns bara 175.

Några har stängt naturligtvis, andra har varit tvungna att slå igen eftersom deras ägare brutit mot strikta coffeeshop regler. De flesta av de senaste nedläggningar beror dock på lokal politik; förutom ”skolan regeln”, har stadshusets råd också drivit igenom ett program för att ”städa upp” red light district, och tvingar ytterligare 22 coffeeshopar att stänga.

”Rådet vill öka kvaliteten på stadens centrum, men bara för rika människor,” beklagar Mr de Loor. ”Jag är helt klart för att öka kvaliteten på stadens centrum, men inte genom att sparka ut coffeeshops”.

Den lokala regeringen vill göra om red light district berättade dom för Telegraph Travel.

”Vi hade en enorm mängd kaféer, sex butiker och bordeller i området så vi ville göra det mer mångsidigt och mer attraktivt för en bredare publik”, säger Karman. ”Vi ville skapa en bättre balans”.

Choffeeshopar spelar en viktig roll i holländsk turism: enligt Stadshuset visar siffror att 25-30 procent av alla turister i Amsterdam besöker en coffeeshop.

Coffeeshopar är också en del av den sociala strukturen i Amsterdam.

”De är mötesplatser, liksom pubar; de för samman människor och hjälper till att hålla staden mysig”, säger de Loor. ”De är en del av vår kultur, något unikt i Holland”.

Enligt Mr de Loor har stängningen av coffeeshopar i Amsterdam en negativ effekt på de som finns kvar, att fler rökare hamnar på gatorna.

”De kaféer som har överlevt blir ivriga med att man ska gå tidigare, så att fler ska få plats, sade han. ”Du går in, köper ditt weed och sedan f *** off. Det är en fruktansvärd utveckling. ”

Kanske den största oro för Amsterdams coffeeshopar är hotet om en ny nationell regering. Efter Brexit och Trump, blir lokalbefolkningen allt räddare att en högerparti skulle vinna vid nästa års val, vilket skulle vara slutet av coffeeshopar som vi känner dem.

Stadshuset säger att dom inte har några planer på att stänga fler coffeeshopar i Amsterdam; dom leker även med idén om att öppna andra i framtiden, förutsatt att regeringen inte inför ytterligare restriktioner.

Det är en liten tröst för Petram och hans kunder. Om inte stadshuset ändrar sig snart kommer Mellow Yellow att glida in i historieböckerna.

”Det finns andra coffeeshopar, men de har inte samma atmosfär”, säger Rasta, en regelbunden besökare på Mellow Yellow. ”Jag vet inte var jag skulle gå om denna platsen stängs”.

Taggar Amsterdam Coffeeshop Red light district Weed Pass

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda