Cannabisodling i Nederländerna kan snart legaliseras

Publicerad:
Coffeeshop
Amsterdam, Netherlands - January 6, 2013: Coffeeshop Smokey is a cannabis coffee shop located on the biggest square in Amsterdam, Rembrandt Square.

Nederländernas motstridiga lagar om cannabis kan slutligen komma att lösas. De flesta i riksdagen ser ut att stödja ett lagförslag som skulle legalisera cannabisodlingar. Det skulle göra det möjligt för coffeeshopar att köpa in cannabis från licensierade odlare och medföra kvalitetskontroller.

För närvarande kan licensierade coffeeshopar sälja små mängder cannabis för personligt bruk och polisen blundar för det så länge de inte annonserar, säljer tunga droger eller säljer cannabis till någon under 18 år.

Det är dock fortfarande olagligt att odla eller sälja stora mängder cannabis, vilket skapar en situation där ägarna till coffeeshoparna måste köpa in cannabis olagligt för att driva sin verksamhet. En legalisering av produktionen skulle ta denna cannabishandel ur händerna på kriminella gäng.

Lagförslaget har utarbetats av MP Vera Bergkamp i D66 ett politiskt parti, och har sedan dess fått stöd av GreonLinks, Socialistiska och PVDD, liksom Labour som har trotsat sin koalitionspartner VVD i frågan.

”Du kan köpa gräs men du kan inte odla och transportera, och det är fel. Om vi reglerar kommer det att vara bra för hälsan och för att styra kriminaliteten. En stor andel av befolkningen och kommunerna stödjer denna åtgärd också”, berättade Bergkamp.

Bergkamps påståenden backas upp av forskning från Radboud University som drog slutsatsen att legalisera cannabisproduktionen skulle vara fördelaktigt för både folkhälsan och mänskliga rättigheter i Nederländerna. Studien fann att den illegala cannabisproduktionen var kopplat till kriminellt våld, bränder, miljöföroreningar, buller och spridning av legionellabakterier. Men den holländska ministern för för rättvisa, Ard van der Steur, hävdar att dessa resultat inte är en anledning till att ändra lagen och att det inte finns några bevis för att brott skulle minska. Med tanke på att alla coffeeshopar i landet för närvarande tillhandahålls av olaglig odling, är detta svar på gränsen till parodi.

Trots motstånd från regeringen, är Bergkamp fortfarande optimistisk om att förslaget kan godkännas av underhuset i parlamentet innan det allmänna valet i mars.

Taggar Cannabishandel Cannabisodling Coffeeshop Mänskliga rättigheter

Källa volteface.me

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda