Amsterdam förbjuder cannabisrökning på gatorna i red light district

Publicerad:
Red Light District
Trafikerad gånggata vid Red Light District i Amsterdam.

Att röka cannabis på gatorna i Amsterdams Red Light District kommer snart att vara olagligt, som en del av en rad nya lagar som är utformade för att avskräcka massturism och göra livet mer uthärdligt för lokalbefolkningen.

De nya lagarna träder i kraft i mitten av maj och syftar till öka livskvaliteten för lokalborna, som länge klagat på störningar från turister, meddelar kommunfullmäktige.

Med mer än 18 miljoner besökare förra året, har Amsterdams invånare länge klagat över att de mest trafikerade delarna av stadens centrum, inklusive Red Light District, blivit otillgängliga. Området utmärker sig framför allt av sexhandel. Längs de ofta proppfulla gatorna poserar kvinnor som säljer sex i skyltfönstren.

Sexhandel mellan vuxna är lagligt i Nederländerna sedan år 2000, syftet är att öka säkerheten för de prostituerade och minska människohandeln. Gatuprostitution är dock olagligt.

Rådet sade i ett uttalande att cannabisrökning offentligt i innerstaden skulle förbjudas från mitten av maj, och tillade att man beredd att överväga ett förbud mot att röka i utrymmena utanför coffee shops – där cannabis kan köpas.

Sexarbetare kommer också att behöva stänga klockan 3 istället för 06:00, medan barer, kaféer och restauranger måste stänga klockan 02:00 istället för 3 på vardagar och 04:00 på fredagar och lördagar, utan att nya kunder får komma in efter kl 1.

Butiker i innerstaden, som redan inte får sälja alkohol efter 16:00 från torsdag till söndag, kommer att behöva ta bort flaskor och burkar från sina fönster eller dölja dem bakom skärmar, och ett förbud mot att dricka offentligt kommer att verkställas strikt.

”Invånare i gamla stan lider mycket av massturism och alkohol- och cannabisbruk på gatan”, sade rådet. ”Turister lockar också narkotikalangare, som i sin tur orsakar brottslighet och osäkerhet. Särskilt på natten kan atmosfären bli dyster.”

Amsterdam-tidningen Het Parool kallade åtgärderna ”historiska”, och noterade att Amsterdam i årtionden hade varit känd över hela världen som staden ”där allt var möjligt och allt var tillåtet – inklusive cannabisrökning på gatan”.

På senare tid har dock ”massturism” gjort innerstaden ovillig. Utländska turister och inhemska besökare ”för mycket ljud, urinerar på gatan, kräkas och behandlar Red Light District som en nöjespark, inte ett bostadsområde”.

Nästan hela kommunfullmäktige stöder de nya åtgärderna, har holländska medier rapporterat.

Ett ”enkelriktat” system har också introducerats och delar av Red Light District har möjlighet att stängas helt av. Borgmästaren har också tidigare sagt att han vill hindra turister från att handla cannabis från stadens coffee shops.

En ”håll dig borta”-policy som planeras att lanseras i vår syftar till att avskräcka turister som besöker staden enbart för droger, alkohol och sex. ”Det kommer att krävas mycket tålamod”, sade Sofyan Mbarki från kommunalrådet, till Het Parool.

Vi har presenterat ett paket med en vision och vi måste hålla fast vid det. Oavsett om du bor här, arbetar, gör affärer eller besöker staden: alla vill i slutändan ha en beboelig stad.

Enligt nuvarande lagar i Nederländerna är det ett brott att äga, producera eller hantera cannabis. Nederländarna har emellertid en ”toleranspolicy” som gör det möjligt för coffee shops att sälja cannabis under strikta förhållanden. En av dessa förhållanden är att coffee shops inte får orsaka olägenhet och regeringen har beordrat dem att sluta locka utländska cannabisbrukare.

Landet är beredd att bli den andra europeiska nationen för att tillåta privat bruk av cannabis efter att regeringen i oktober avslöjat en plan för att fullt ut legalisera cannabis.

En potentiellt problem är att Tysklands regering, som också beslutat om en legalisering, måste övertyga EU att godkänna planerna. Europeiska kommissionen har befogenhet att avgöra om den föreslagna politiska förändringen strider mot ett rättsligt beslut om reglering av narkotika från 2004.

Senast ändrad:

Taggar Amsterdam Cannabisrökning Coffeeshop Red light district

Annons

THCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda