Nederländerna vill tillåta cannabisodlingar

Publicerad:
Cannabisodling

Att köpa små mängder cannabis på ”coffee shops” har länge varit tolererat, men att odla och sälja örten till caféer har varit olagligt.

År 1976 blev innehav av små mängder cannabis tillåtet i Nederländerna, gränsen ligger på fem gram. Det blev också tillåtet att odla fem plantor för eget bruk.

Däremot har partiförsäljningen av marijuana fortsatt vara förbjuden. Det har inneburit att landets 600 lagliga coffee shops har köpt varan av kriminella för att möta efterfrågan.

Det nederländska parlamentets underhus beslöt i en knapp omröstning att tillåta odlingar i större skala. 77 ledamöter röstade för, medan 72 röstade emot.

Lagen innebär att affärsinnehavarna nu kan köpa cannabis av certifierade odlare inom ett ”slutet system” som övervakas av staten.

Den nya åtgärden skulle skapa en reglerad försörjningskedja, där vissa leverantörer tillåts odla sina egna produkter, och ta bort det juridiska kryphålet som tillåtit butiker att skaffa sin cannabis olagligt. För att bli till lag, måste förslaget godkännas i holländska överhuset.

”Detta är ett viktigt steg för att avsluta ett dödläge som har tagit alldeles för lång tid”, säger holländska parlamentsledamoten Vera Bergkamp. ”Förslaget sätter slutligen stopp för den nuvarande skeva toleranspolicyn där du kan sälja cannabis men inte odla eller köpa den”.

– Det blir bättre för medborgarnas hälsa om vi vet varifrån gräset kommer och vi kan kräva en kvalitetsstandard, säger Vera Bergkamp som hade tagit initiativet till lagmotionen.

Cannabisförsäljning och användning har tillåtits på licensierade coffee shops sedan 1976, men samtidigt har nederländska polisen varit efter dem som odlar plantan. Holländska polisen gjorde sig av med nästan 6000 plantor under bara 2015, enligt holländska tidningen NRC.

Denna policy har lett till att kriminella gäng blir djupt involverade i cannabisproduktionen, enligt förslagets supportrar. De hävdar också att om man godkände odlingen skulle det minska greppet hos den organiserade brottsligheten och minska deras export till andra länder.

Lokala politiker i städer som Amsterdam har gått hårt emot kaféer under de senaste åren, med strängare regler i områden nära skolor, införandet av 18-årsgränser, och utökade insatser för att bekämpa så kallad narkotikaturism.

Som en följd av detta har antalet Amsterdam kaféer gått från ungefär 350 på 1990-talet till omkring 175 idag.

Taggar Cannabisförsäljning Cannabisodling

Källa hightimes.com

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda