EMA begär forskning för att att skapa vägledning om medicinsk användning av cannabisblommor

Publicerad:
EU
EU-flaggan svajar på flaggstänger.

European Medicines Agency (EMA) letar efter vetenskaplig forskning för att hjälpa dom att skapa vägledning om medicinsk användning av cannabisblommor.

EMA:s kommitté för växtbaserade läkemedel (HMPC) inbjuder industri, sjukvårdspersonal, patienter och statliga institutioner från EU:s medlemsländer, för att lämna in vetenskaplig information om medicinsk användning av cannabisblommor.

EMA ansvarar för att reglera och övervaka läkemedelsmediciner inom EU och Europeiska ekonomiska området (EEA).

I en begäran om data, publicerad den 25 januari, sade tillsynsmyndigheten att forskningen skulle användas för att hjälpa HMPC att ”utvärdera växtens medicinska användning” och skapa växtbaserade monografier för användning av medlemmarna i EU.

”HMPC inbjuder alla intresserade parter såsom läkemedelsindustrins föreningar, professionella hälsovårdsgrupper, konsumenter och patientföreningar, statliga institutioner samt EU och EES-ETA-medlemsstater att lämna in specifika vetenskapliga uppgifter, som kan användas vid bedömningen av Cannabis Sativa L., som en del av inrättandet av Europeiska unionens växtbaserade monografier.”

EU-monografier tillhandahåller information som krävs för användning av ett läkemedel som innehåller ett specifikt växtbaserat ämne eller beredning, inklusive vad produkten används för och säkerhetsinformation såsom biverkningar och interaktioner med andra läkemedel.

Kommittén letar bara efter data relaterade till hela plantan och ”växtbaserade preparat”, inklusive isolat eller andra cannabis-härledda produkter.

Uppmaningen till forskning har beskrivits som ett ”enormt steg” av patientförespråkare och ett tecken på att tillsynsmyndigheterna äntligen erkänner det medicinska värdet av cannabis.

Carola Pérez, ordförande för den ideella organisationen Spanish Observatory for Medical Cannabis (OECM) och ordförande för International Association of Cannabinoid Medicines (IACM) berättade att beslutet kan få viktiga konsekvenser för patienter över hela Europa.

”Jag tycker att det här är ett enormt steg”, sa Pérez.

Spanska tjänstemän röstade för att legalisera medicinsk cannabis för ett begränsat antal tillstånd i juni 2022, men utkastet till förslagen nämnde inte om detta skulle inkludera cannabisblommor eller bara oljor. Pérez som framhöll att många patienter förlitar sig på de snabbverkande effekterna av förångad blomma för symtom som kronisk smärta.

”Som patienter behöver vi inte bara tillgång till oljor, vi behöver tillgång till blommor för att kunna förånga, särskilt för de som lever med tillstånd som kronisk smärta”, sa Pérez, som är hoppfull att etablering av vägledning från EMA kan ha konsekvenser för förordningar relaterade till cannabisblommor i EU-länder.

”Enligt förslagen till medicinsk cannabis i Spanien har vi fått höra att blomman inte kommer att erkännas [som att ha medicinska egenskaper] så detta drag av EMA är ett mycket bra nästa steg för oss.”

Pérez har också uppmanat cannabissektorn att ”arbeta tillsammans” för att tillhandahålla de uppgifter som behövs för att göra ett starkt fall för de medicinska fördelarna med cannabisblommor.

Även om patientorganisationer kanske kan tillhandahålla ”anekdotiska bevis”, tror hon att medicinska cannabisföretag som redan har börjat samla in klinisk forskning, kommer att vara nyckeln till att avgöra fallet.

”Jag vet inte vilka de viktigaste spelarna kommer att vara här”, fortsatte Pérez.

”Men jag tror att det kommer att komma till de företag som har arbetat med cannabisblommor och har tillgång till de uppgifter som EMA har begärt.”

”Det är viktigt att cannabisindustrin arbetar tillsammans för att försöka föra fram alla tillgängliga bevis”, tillade hon.

Taggar EMA Medicinsk marijuana

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda