Nederländskt pilotprojekt för legalisering lanseras senare i år

Publicerad:
Nederländerna
Flaggstång med Nederländernas flagga.

Ett pilotprojekt för att utforska utrullningen av en reglerad cannabismarknad i Nederländerna förväntas börja sin första fas i oktober 2023.

Nederländerna – och särskilt turisternas favorit Amsterdam – är känd för sina cannabiskaféer eller ”coffeeshops”, men försäljningen och odlingen av cannabis för privat bruk är olaglig.

Medan coffeeshops får sälja små mängder cannabis till konsumenterna, förhindrar de strikta reglerna leverantörer att sälja cannabis till företagen, vilket skapar det som har blivit känt som ”bakdörrspolitiken”, som lämnar staden öppen för brottslighet.

Wietexperiment (gräsexperimentet), ursprungligen godkänd av senaten 2019, ska se till att ett utvalt antal företag tillåts att leverera laglig cannabis till CoffeeShops i tio städer i landet.

Medan det fullständiga testet inte förväntas lanseras förrän 2024, meddelade hälsoministern Ernst Kuipers att en pilot- eller start-fas skulle påbörjas under det sista kvartalet 2023 i städerna Tilberg och Breda.

Testet förväntas börja när tre företag är färdiga att börja leverera produkter till CoffeeShops i dessa städer.

Experimentet har stött på flera förseningar för lanseringen, främst på grund av att producenter står inför logistiska hinder, till exempel att de inte kan inrätta bankkonton. Enligt lokala medierapporter valdes tio odlare ursprungligen för projektet, men sedan dess har en förlorat sitt tillstånd och bara en av de andra är redo att starta.

Ministeren berättade för parlamentsledamöterna att den första perioden skulle pågå i sex månader, med målet att ”öva med alla processer och system på plats” så att övergången kan gå ”smidigt” innan andra städer följer efter.

Borgmästarna kommer att ansvara för att verkställa reglerna kring utbudet av reglerad cannabis till CoffeeShops. Produkterna kommer att behöva uppfylla regeringens krav på kvalitet, märkning och förpackning, men det kommer inte att finnas någon gräns för THC-koncentrationen och producenterna kan fastställa sin egen prissättning.

Minister Kuipers tillade att ”kvantitet, kvalitet och mångfald” av cannabis som levereras måste vara ”tillräcklig” innan det fullständiga projektet kan rullas ut.

”Tillsammans med minister Yesilgoz-Zegerius är jag engagerad i framgången med gräsexperimentet”, kommenterade han.

”Jag känner också entusiasm bland alla deltagare och är därför nöjd med att vi kan ta ett första mindre steg innan den officiella början av experimentet.”

Arlier rapporterade den här veckan i holländska medier att tjänstemän i Amsterdam kommunfullmäktige hade uttryckt ett intresse för att gå med i experimentet.

Staden beslutade ursprungligen att inte delta i planerna när dom först lanserades, eftersom tjänstemänen ansåg att deras 166 cannabis coffeeshops skulle vara ”för många för polisen”.

Det har också nyligen meddelat ett förbud mot rökning av cannabis i stadens berömda Red Light District, som förväntas träda i kraft i maj 2023. Regeländringen är en del av stadens ansträngningar för att hantera de negativa effekterna av ”massturism”. Det historiska distriktet, kommer också att få begränsade öppettider vissa anläggningar.

Taggar Coffeeshop Legalisera cannabis Pilotprojekt

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda