Australiska forskare testar medicinsk marijuana som behandling för bukspottkörtelcancer

Publicerad:
Bukspottkörtel

Forskare från Curtin University School of Biomedical Sciences i Perth, Australien, testar medicinsk marijuana som en möjlig behandling för cancer i bukspottskörteln, en av de mest dödliga sjukdomarna på planeten.

Projektet genomförs i samarbete med Zelda Therapeutics, ett biofarmaceutiskt företag från Perth, som kommer att importera cannabis från Kanada.

Forskningen kommer att undersöka nyttan av cannabis som fristående behandling i kombination med befintliga cellgifter.

Bukspottkörtelcancer, den elfte vanligaste cancern som diagnostiseras i Australien, är svåra att upptäcka i ett tidigt skede och är extremt aggressiv. Endast sex procent av de drabbade överlever fem år efter diagnos, enligt Cancer.net.

De flesta som drabbas av bukspottkörtelcancer är över 65 år. Symtomen är ofta otydliga, men kan vara gulsot, smärta i magen och aptitlöshet. Sjukdomen är ungefär lika vanlig bland män som bland kvinnor. Varje år får omkring 900 personer i Sverige cancer i bukspottkörteln.

”Efter år av långsamma framsteg när det gäller cancerbehandling för bukspottskörteln, hoppas vi att vi äntligen kan öppna dörren till nya terapier för bukspottkörtelcancer”, säger professor Marco Falasca vid Curtin University.

På Zelda Therapeutics egna hemsida står det att projektet kommer att försöka upprepa framgången med deras cannabis behandlingar för bröstcancer.

I november meddelade Zelda resultatet av en experimentell studie, som hävdar att deras THC rika cannabis formel var lika effektivt för att minska tillväxten hos bröstcancertumörer i möss som kemoterapi läkemedlet Lapatinib.

Resultaten, som gjorde att Zelda aktier rusade i värde, kräver fortfarande godkännande och klinisk prövning.

”Det finns en växande mängd bevis för att cannabinoid extrakt kan hämma cancertillväxt och potentiellt göra tumören mer mottaglig för cytostatika”, enligt Zelda.

Zeldas styrelseordförande Harry Karellis hoppas forskningen kommer att visa anti-cancer egenskaper.

”Professor Falasca har ett etablerat rykte för att studera bukspottkörtelcancer med hjälp av cannabinoider i Italien, Storbritannien och på senare tid, i Australien”, sade han till news.com.au.

Zelda samarbetar med ledande cancerforskare vid Complutense University of Madrid i Spanien och har även band till AusCann, som har planer på att odla och tillverka medicinsk marijuana i västra Australien.

För dessa cancer prövningar kommer AusCann:s forskningsmaterial från deras kanadensiska partner Canopy Growth Corporation, världens största odlare av medicinsk cannabis.

Taggar Bukspottskörtel Cancer Medicinsk marijuana

Källa hightimes.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda