Cannabisbruk ska inte längre vara ett brott i Israel

Publicerad:
Israel

Den israeliska regeringen godkände på söndagen ett förslag om att delvis avkriminalisera personligt bruk av marijuana till förmån för böter och behandling, sade tjänstemän.

Enligt den nya policyn, som måste fastställas av parlamentet innan den börjar gälla, ska den som upptäcks med att röka marijuana offentligt i första hand få böter istället för att gripas och åtalas. Enligt policyn, kan någon som blivit påkommen med att röka marijuana offentligt få betala böter på 1000 shekel (255 euro). Den summan fördubblas vid andra brottet. Åker man däremot fast med att bruka drogen mer än fyra gånger kan straffrättsliga åtgärder inledas.

Pengarna som samlats in från dessa böter kommer att gå till finansiering av drogundervisning och behandlingshem.

Policyn, baserat på rekommendationer från en kommitté som inrättats för att utreda frågan, gäller endast fall av personligt bruk. Produktion, försäljning och att köpa cannabis förblir olagligt i Israel.

”Å ena sidan öppnar vi upp oss mot framtiden. Å andra sidan förstår vi farorna och kommer att försöka balansera de två”, sa premiärminister Benjamin Netanyahu under mötet med ministerrådet då den israeliska regeringen röstade för att avkriminalisera användandet av marijuana, skriver Reuters.

Ministern Gilad Erdan kallade godkännandet ”ett viktigt steg på vägen för att genomföra en ny politik som kommer att betona utbildning och behandling i stället för straffrättsliga åtgärder”.

Erdan bildade kommittén i juli när han gav sin generaldirektör uppdraget att utreda Israels politik för personligt bruk av cannabis.

Söndagens beslut möttes med blandade känslor av de två lagstiftare som vart mest aktiva i att reformera den israeliska lagen om cannabis.

Lagstiftaren Sharren Haskel, sade att beslutet var ”ett viktigt steg, men inte en avkriminalisering”, eftersom användarna i slutändan skulle kunna åtalas.

Haskel berättade att beslutet kommer tillåta att polisen ”fortsätter jaga cannabisanvändare”, och hon lovade att kämpa för en full avkriminalisering.

Tamar Zandberg från oppositionen Meretz partiet välkomnade beslutet, som hon sade var ”ett meddelande om att en miljon israeler som använder cannabis är inte kriminella”.

Regeringen kommer att skapa en kommitté för att genomföra den nya politiken och kommer att lämna sina rekommendationer den 7 maj, står det i beslutet.

Förskjutningen i politiken kommer i hälarna på det lagförslag om att legalisera export av cannabis för medicinskt bruk, som godkändes förra månaden.

Justitieminister Ayelet Shaked sade på söndagen att ”Israel inte kan ignorera de förändringar som sker runt om i världen om användningen av cannabis och dess effekter”.

Israel en av de världsledande länderna inom forskning om medicinsk marijuana och enligt Reuters har omkring 25.000 människor licens att använda drogen för medicinska ändamål i Israel.

Den nya lagen kommer delvis tack vare mer avkopplande droglagar i USA och runt om i världen. Och Israel har länge varit ledande inom medicinsk cannabis forskning, så att avkriminalisera är bara ytterligare ett bevis på landet är i är på väg framåt med sin cannabispolitik.

Taggar Avkriminalisera Medicinsk marijuana

Annons

CBG9 Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda