Det är nu lagligt att odla medicinsk cannabis i Australien

Publicerad:
Forskare

Cannabis producenter kan nu ansöka om tillstånd för att lagligt odla växten i Australien, men endast för medicinskt bruk.

Lagen som kallas Narcotic Drugs Amendment Act 2016, och trädde i kraft på söndagen, gör att företag kan ansöka om tillstånd för att odla cannabis, tillverka cannabisprodukter för medicinska ändamål eller för att bedriva relaterad forskning.

Hälsoministern Sussan Ley, sade att förändringarna skulle ge patienter och läkare tillgång till en säker, pålitlig och laglig källa av cannabis för medicinskt bruk.

”Fram till nu har det varit svårt för patienter att få tillgång till cannabisprodukter från utländska källor”, sade Ley i ett uttalande på söndagen.

”Dessa nya lagar förändrar situationen genom att föreskriva inhemska cannabisprodukter som annars inte är lätta att hitta tillgängliga för import”.

Hon betonade att förändringarna inte avkriminaliserar privat bruk av cannabis.

Den licenssökande måste klara ett säkerhetstest och uppfylla stränga krav, men enskilda stater och territorier kan fortfarande bestämma vem som får använda cannabis som läkemedel.

Cannabisprodukt Medicinsk marijuana

Källa:

Därför bör du inte blanda cannabis med tobak

När mer folk upptäcker hälsosammare metoder för att bruka cannabis är det troligt att de tobaksblandade spliffarna kommer att falla i popularitet. Runt om i världen blandar cannabisrökare...

Danskar med epilepsi ska få medicinsk cannabis

Epilepsisjukhuset Filadelfia i danska Dianalund har börjat behandla patienter med medicinsk cannabis, rapporterar DR Sjælland. Än så länge är det bara en patient, en 18-årig man, som provar...