Jordbrukare i Italien bekämpar föroreningar i marken med cannabis
Jordbrukare i Taranto, en region i Italien, var en gång känd för ost men har nu istället börjat odla en typ av cannabis – inte för att röka eller sälja – men för att sanera förorenad mark.
Den typ av hampa som de odlar innehåller mycket lite THC – ämnet som gör människor berusade.
Vincenzo Fornaro visade runt CBS News på en tom gård, som en gång var packad med mer än 600 får.
”I generationer producerade vår familj ricotta och kött”, berättade Fornaro.
Men under 2008 upptäckte italienska regeringen den giftiga kemikalien dioxin i hans får och bestämde sig för att slakta hela flocken. ”Gärningsmannen” var bara en mil bort.
Föroreningarna som kom från ett massivt stålverk – Europas största – innebar att Fornaro aldrig skulle kunna ha betande djur igen. Han bestämde sig för att försöka städa upp sitt land genom att prova ett ganska ovanligt experiment.
Fornaro planterade industrihampa i ett försök för att minska föroreningarna i marken.
Vetenskapen kallas fytoremediering – en process där föroreningar absorberas av snabbväxande rötter från cannabisplantan som lagrar eller i vissa fall, omvandlar gifter i ett ofarligt ämne. Man utnyttjar bland annat växters olika förmågor att ta upp och lagra eller bryta ned olika typer av föroreningar.
Även om Fornaros plantor nu är förbi skörd och inte ser så imponerande ut, har fytoremediering visat sig effektiv i att dra upp tungmetaller från jorden.
Fytoremediering användes efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl för att avlägsna radioaktivt strontium och cesium.
Claudio Natile säljer några av de tusentals produkter som tillverkats av industrihampa inklusive hampaolja, öl och pasta.
”Vi vill eliminera fördomarna om cannabis”, säger Natile.
Han tog med CBS News till ett lägenhetskomplex som byggs från kompositmaterial av hampa. Och för att förbipasserande inte ska missa poängen, är gräset framför utbytt med cannabis.
”Vi måste förnya”, berättade Fornaro för CBS News, ”och utvecklas på ett sätt som är miljövänligt”.
Det är i skuggan av stålfabriken i Italien som Fornaro knutit sin framtid till en helt annan typ av planta.