Cannabisodlingar slår snart datacenters energianvändning
Datacenter förbrukar mer energi än inomhusodlingar för marijuana, men snart kan dom vara lika energikrävande, enligt en ny rapport från EQ Research.
Inomhus odlingar kan ha en energiintensitet på cirka 2000 watt per meter, enligt rapporten. En studie från Berkeley Lab 2012 fann att produktionen av marijuana inomhus kunde stå för så mycket som en procent av hela USAs elanvändning, och hälften av den energi som förbrukas av datacenter.
Men mängden av den totala energi som används av cannabisodlare växer, även om de exakta siffrorna är svåra att uppskatta. I Colorado beräknas odlingsanläggningar använda cirka 0,5 procent av statens el 2014. Statens uträkningar säger att siffran växer med cirka 50 procent per år. Inom staden Denver använder marijuana odlings verksamheten mer än 2 procent av elektriciteten. År 2035 räknar staten Washington med att marijuanans energianvändning överstiger energianvändningen av elfordon.
Energianvändningen är till största delen driven av belysning, ventilation och luftavfuktare. Men till skillnad från datacenter, som jobbat länge med energieffektivitet över hela världen, hamnar den framväxande marijuanaindustrin i en juridisk gråzon, vilket skapar hinder för dessa företag att delta i statliga och allmäna program för effektivitet.
”Det finns ett informations vakuum både om och inom marijuanaindustrin”, enligt rapporten. Många odlare, även om de är sanktionerade av staten, vill inte dela med sig mer information än de måste, med tanke på branschens illegala status på federal nivå.
Att investera i dyrare lysdioder och högeffektiv HVAC-utrustning i förväg är ofta inte ett alternativ för odlare som redan står inför dyr byråkrati innan de får starta sin verksamhet. Och medan LED kan erbjuda överlägsen prestanda när det gäller effektivitet och hållbarhet, är många odlare helt enkelt inte bekanta med saker som LED utan föredrar att köra med den teknik de är mest bekväm med när dom startar sin verksamhet.
Det innebär att odlingsutrustning måste engagera odlare tidigt, helst under planeringsfasen av sin verksamhet. De behöver få veta alternativ för effektivare utrustning och vilka rabatter som kan vara tillgängliga för dem.
Rapporten rekommenderar också att man måste försöka förstå branschen bättre och ta fram priser som kan bidra till att främja effektiviteten, precis som man har utformat specifika priser för datacenter. Vissa distrikt i Washington har erbjudit speciella priser för cannabisodlare. En väl utformad ränta kan också vara till nytta för mer än bara marijuanaodlare.
Innan priser sätts, behövs dock mer data och det bör vara i fokus för tillsynsmyndigheterna. I Denver t.ex. finns det en hållbarhetsgrupp för cannabis som samlar in information om branschen och delar bästa praxis med andra intressenter, såsom tillverkare och myndigheter.
Eftersom industrin är så ung, finns det stora möjligheter för tillsynsmyndigheter, tillverkare och hela industrin att vara proaktiv om att hantera energianvändningen. Det måste börja med att samla in data.
”Föreningar för handel med marijuana kanske kan utveckla verktyg med anonymiserade uppgifter om hur energin används på marijuana odlingar för att hjälpa till med resursplanering och distributionsteknik”, avslutar studien. ”Bättre information skulle hjälpa till med planering för effektbehov och även underlätta processen för att få nya marijuana odlingsanläggningar anslutna till elnätet i framtiden”.