”Cannabis som medicin – vad säger vetenskapen?”

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Medicinsk cannabis kan hjälpa personer med svår smärta, men inte alla.

Läkemedelsvärlden.se och Apotekarsocieteten anordnade på tisdagen seminariet ”Cannabis som medicin – vad säger vetenskapen?”, på Norra Latin i Stockholm.

Några av de medverkade på seminariet var bland annat: Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid U-fold på Uppsala universitet, Torsten Gordh, specialistläkare i smärtlindring och professor i klinisk smärtforskning i Uppsala och Claes Hultling, välkänd smärtläkare, vd och grundare av Spinaliskliniken för ryggmärgsskadade och är själv ryggmärgsskadad.

Medicinsk cannabis kan hjälpa personer med svår smärta, men inte alla.

”Hur effekten blir beror på en rad faktorer, som individens unika uppsättning av cannabinoida receptorer, hur substansen administreras, hur det bryts ned i kroppen och individens kön och ålder”, förklarade Fred Nyberg.

Torsten Gordh, som i sitt arbete dagligen träffar patienter med smärtproblematik, talade om det som nu händer i vårt grannland Danmark.

”Från och med den första januari 2018 kommer alla läkare att kunna förskriva medicinsk cannabis på smärtindikation”, berättade han.

Efter en partiöverskridande överenskommelse har man har kommit överens om ett nytt pilotprojekt i Danmark. Målet är bland annat att patienter som idag medicinerar sig med illegala droger, i framtiden kan behandlas lagligt och under kontrollerade former.

I Sverige händer det också grejer: Just nu planeras en klinisk studie i Sverige som ska undersöka effekterna av medicinsk cannabis. Studien kommer att omfatta 100 patienter. Hälften av dem ska få en aktiv substans, och den andra hälften placebo.

Förhoppningen är att den ska komma i gång innan sommaren 2018. Just nu pågår arbetet med att få färdigt en etikansökan. En av initiativtagarna, läkaren Claes Hulting som redan nu behandlat en patient med medicinsk cannabis, är övertygad om resultatet.

När vi är färdiga med dessa studier, om något år, så kommer det att börja hända saker även i Sverige. Jag tror att det blir som att dra korken ur en flaska.

Det finns i Sverige cirka 6.000 personer som har en ryggmärgsskada och ungefär 150.000 personer som lider av någon form av nervsmärta, enligt Claes Hultling.

I den kliniska studien ska Bediol jämföras med placebo. Företaget som producerar Bediol, Bedrocan, har tagit fram en placeboprodukt som både luktar och smakar som den riktiga produkten. Licensansökningar till Läkemedelsverket om just Bediol har ökat det senaste året.

”Det är svårt att hitta objektiva utvärderingsinstrument vid smärta”, påpekade Claes Hultling. ”Men vi vet att Bediol har effekt på neuropatisk smärta och även en spasmolytisk effekt. Vi hoppas givetvis att studien ska kunna bevisa detta”.

Under mötets gång togs även situationen i USA upp, med den enorma epidemi av opioidmissbruk som just nu pågår.

Oavsett om det är opioider i form av heroin eller receptbelagda smärtstillande läkemedel som fentanyl, bedöms över 4 miljoner amerikaner vara hopplöst beroende av opioider. Fler än 50 000 personer dog i överdoser under förra året.

Torsten Gordh kallade det som hänt i USA för medicine by marketing. ”Det vi vill ha är förstås medicine by evidence”.

”Jämfört med tunga opiater är cannabis snällare”, påpekade Torsten Gordh – ingen dör av cannabis.

Senast ändrad:

Taggar Cannabinoid receptor Claes Hultling Fred Nyberg Medicinsk marijuana Opioidepidemi Opioider Ryggmärgsskada Studie Torsten Gordh

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda