Svensk studie om medicinsk cannabis startar i höst – omfattar 100 patienter

Publicerad:
Medicinsk marijuana

I höst startar en ny klinisk studie i Sverige som ska undersöka effekterna av medicinsk cannabis. Hälften av patienterna ska få en aktiv substans, och den andra hälften placebo.

En av initiativtagarna, läkaren Claes Hulting som redan nu behandlar en patient med medicinsk cannabis, är redan övertygad om resultatet.

– När vi är färdiga med dessa studier, om något år, så kommer det att börja hända saker även i Sverige. Jag tror att det blir som att dra korken ur en flaska.

Studien kommer att omfatta 100 patienter. Hälften av dem ska få en aktiv substans, och den andra hälften placebo.

I Sverige finns det cirka 6.000 personer i Sverige som har en ryggmärgsskada och ungefär 150.000 personer som lider av någon form av nervsmärta, enligt Claes Hultling.

– Vi tror att kanske tio procent av alla dem skulle ha nytta av medicinsk cannabis. På fem års sikt tror jag att kanske 10.000 personer kommer att använda medicinsk cannabis regelbundet.

Claes Hulting har varit pådrivande för användningen av medicinsk cannabis vid behandling av smärtor i samband med ryggmärgsskador. Han har tidigare sagt att han tycker risken med cannabis som läkemedel är försumbar och att risken är större att man överdoserar på Alvedon än cannabis.

Svenska läkemedelsverket beslutade i februari att godkänna cannabis medicinskt. De svenska behandlingarna påbörjades redan i april i år.

Ryggmärgsskadade Andreas Thörn är en av landets tre patienter som nu, efter många års kamp, fått rätt till medicinsk cannabis på recept. Förra året fälldes han av Svea hovrätt för narkotikabrott efter att ha odlat och använt cannabis för eget bruk.

– Det innebär att jag får en möjlighet att få tillbaka min vardag, och mitt liv litegrann. Jag har gått på sparlåga i snart två år och försökt härda ut, så det är verkligen en lättnad, berättade Andreas Thörn.

Förutom Andreas Thörn har också en kvinna i 40-årsåldern med en medfödd ryggmärgsskada och nervsmärta fått grönt ljus.

Fredrik von Kieseritzky, doktor i organisk kemi och vd för Arubedo AB, har bistått tre läkare som sökt licens hos Läkemedelsverket vilket har möjliggjort förskrivning av medicinsk cannabis till Sveriges tre patienter.

Enligt Fredrik von Kieseritzky har en av patienterna redan berättat om ett helt nytt liv på grund av smärtan som försvunnit.

– En annan av de tre patienterna, som lider svårt av cancer, har beskrivit en förbättring av livskvaliteten.

Claes Hulting, som behandlar den tredje personen, säger att det är svårt att mäta effekterna av en smärtbehandling efter så kort tid som tre månader.

– Men även om behandlingen inte har lett till några underverk, så säger min patient att den har haft en bra smärtstillande effekt. Inga andra preparat har hjälpt hittills.

Cannabisläkemedel finns redan i viss utsträckning i Sverige, men då för mycket specifika grupper. Läkemedlet Sativex godkändes 2012 för MS-sjuka. Sedan ett par år kan läkare även skriva ut Marinol efter att ha ansökt om licens. Båda är tillverkade av cannabinoider.

Andreas Thörn har fått både Sativex och Marinol utskrivet, dock utan att få samma resultat som av den cannabis han själv odlade hemma.

Taggar Andreas Thörn Claes Hulting Marinol Paracetamol Sativex Studie

Källa dn.se

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda