Gymnasieskola i Kalmar vill drogtesta elever
En av fem elever i årskurs två på Lars Kaggskolan i Kalmar hade prövat cannabis när den senaste undersökningen gjordes 2015. Nu inför skolan drogtester för att motverka trenden.
Lars Kaggskolan i Kalmar är en av de första skolorna i Småland att införa drogtester bland elever. I CAN:s elevenkäter 2015 uppgav var femte gymnasieelev i årskurs 2 på Lars Kagg-skolan att de prövat narkotika, vilket var över riksgenomsnittet och högre än andra skolor i Kalmar.
Föräldrar har fått information på ett möte i höstas och får skriva på en ”samtyckeslapp” tillsammans med sina barn. Testerna ska vara slumpvisa, frivilliga och oövervakade på en toalett.
Upplevelsen bland rektorerna är att användandet sker mer öppet än tidigare och att det finns en större acceptans även bland elever som inte röker cannabis. Det kan vara elever som idrottar och sköter skoluppgifter i veckan och röker på till helgen.
Vi har bestämt att skolan ska bli narkotikafri. Ett mål som är omöjligt att nå, säger Märit Truuts, rektor.
En klass 16-åriga elever på skolan har redan fått lämna urinprov till skolsköterska och kurator. Efter en utvärdering senare i år ska två-tre klasser varje termin slumpmässigt testas för olika droger. Om någon visar positivt så skickas provet vidare till ett labb för vidare analys.
”Avsikten ska inte vara att straffa och stänga av elever från skolan”, säger Liza Leonhardt som tidigare arbetat med missbruksbehandling.
Men de flesta av oss vet nog hur det blir med den saken! I verkligheten riskerar elever att bli avstängda från skolan, få böter vid innehav, bli registrerade som kriminella, få göra urinprov på regelbunden basis, bli utfrusna från familj och vänner, få problem med socialtjänst och självklart blir de stigmatiserade..
”Lyckas vi rädda en har vi kommit långt”, säger Liza Leonhardt. Men hur många liv har ni förstört på vägen för att ”rädda en”, undrar Spliffa.se?
Skolinspektionen rekommenderar inte drogtester men Justitieombudsmannen har otroligt nog bedömt att de är lagliga om testerna är ”frivilliga”. Sverige i ett nötskal.
Som Barometern skrev i förra veckan har gymnasieskolorna Lars Kaggskolan, Stagneliusskolan och Jenny Nyströmskolan intensifierat arbetet med att få eleverna att bära sina elevlegitimationer. Väktare kommer till skolorna och enligt uppgift till Barometern har även polis gått runt på Lars Kaggskolan och då skällt ut en elev för att inte ha på sig legitimationen.
Skolledningen på Lars Kagg gör ingen direkt koppling mellan väktarna, legitimationerna, drogerna och händelsen med polisen känns inte igen.
Nu ska man alltså behöva ha passet med sig när man går till skolan, vad hoppas man uppnå med det? Vad blir det nästa gång, ska man behöva ansöka om visum? Vad hoppas man bli bättre av att väktare springer omkring och kollar id-kort?
När det gäller ungdomars cannabisbruk kan man konstatera att det finns vetenskapliga studier på hur bruket kan minskas, det viktigaste verkar vara korrekt information. Det är särskilt viktigt eftersom ungdomar idag kan googla eller söka på Spliffa.se och skaffa sig information den vägen, men det verkar inte skolan i Kalmar känna till.
Den senaste drogenkäten som gjordes bland eleverna visade att en av fem elever i årskurs två har testat cannabis. Resultaten från en ny undersökning är på gång och skolan hoppas på nya, bättre, siffror.
Med högsta sannolikhet kommer nästa enkät visa andra resultat, för ungdomar är inte alltid helt dumma i huvudet, utan lär sig snabbt att det var ett stort misstag att låta skolan veta att de testat cannabis. Det verkar ju vara bättre med felaktig data, bara siffrorna ser ut att sjunka på något sätt, politikerna vill ju inte att medelsvensson tappar hoppet om ett narkotikafritt samhälle i Sverige, speciellt inte nu när flera länder och stater på senare tid har röstat för att legalisera eller avkriminalisera cannabis för medicinskt eller personligt bruk.