Inte tillåtet att odla cannabis för smärtlindring – Andreas Thörn fälls i HD
Att odla cannabis för eget bruk i syfte att lindra smärta är inte tillåtet enligt Svensk lag. Det slår Högsta domstolen fast i en dom på måndagen.
Andreas Thörn, 39, som lider av extrem kronisk nervsmärta, döms för ringa narkotikabrott till dagsböter, vilket dock är ett lindrigare straff än det som Svea hovrätt dömde honom till.
För att lindra sina kroniska smärtor odlade och brukade mannen cannabis. En nödhandling, ansåg tingsrätten, men hovrätten dömde honom för narkotikabrott. Nu fälls mannen av Högsta domstolen, som fastslår att det är olagligt – trots svåra smärtor
Andreas Thörn bröt nacken vid 15 års ålder i en motorcykelolycka 1994. I olyckan blev mannen förlamad från bröstet och nedåt.
Sedan dess sitter han i rullstol. Han har i så väl tingsrätt som hovrätt beskrivit den stora smärta och de depressioner han lidit av på grund av sitt tillstånd.
För ett par år sedan började han på eget initiativ att odla cannabis i tvättstugan som han gjorde till olja och intog i små doser på 0,05 gram.
Det handlade då om en cannabisvariant som var rik på CBD, cannabidiol, som är en av många så kallade cannabinoider i Cannabis-plantan. Till skillnad från den rusgivande och mer kända THC, är CBD inte psykoaktivt och orsakar i sig inget rus.
Enligt honom blev effekten tydlig och märktes snabbt. Han liv förändrades. Han började arbeta heltid, han kunde ta hand om sin familj och började fungera i vardagen.
Han har medicinerats med flera olika läkemedel som gett honom olika biverkningar, men aldrig hjälpt honom. Till slut återstod enligt läkarna bara att prova metadon, en extremt stark variant av morfin.
Någon tipsade dock polisen som gjorde en husrannsakan hemma hos Andreas Thörn.
2015 togs fallet upp i Västerås tingsrätt som friade mannen, som man ansåg ”ha befunnit sig i en nödsituation” då han ”tycks ha provat allt som sjukvården har att erbjuda”.
Fallet överklagades till Svea hovrätt, som resonerade annorlunda. Nödsituationen var inte tillräckligt akut för att mannen skulle kunna frias från brott. Han dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott.
Hovrätten såg inte saken på samma sätt och dömde honom till villkorlig dom och böter för narkotikabrott. Efter det har Andreas Thörn fått rätt av Läkemedelsverket att hämta ut cannabis på recept, men ärendet gick ändå vidare till Högsta domstolen (HD).
Högsta domstolen konstaterar att mannen visserligen befunnit sig i en nödsituation, men att det ändå inte har medfört att cannabisodlingen varit tillåten.
”Med beaktande av de speciella omständigheterna kring gärningen har den bedömts utgöra ringa narkotikabrott”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.
Mannen döms att betala 40 dagsböter à 130 kronor, totalt 5 200 kronor.
För Thörn, som fått rätt av Läkemedelsverket att hämta ut cannabis på recept, kommer Högsta domstolens beslut inte att få någon betydelse rent medicinskt, men däremot kan domen få betydelse för hur polisen ser på cannabis som odlas i liten skala för att användas för personligt bruk.
Enligt mannens juridiska ombud Victor Tegnér kan domen få stor betydelse för hur polisen prioriterar att använda sina resurser.
”Om småskaliga odlingar av cannabis räknas som ringa narkotikabrott så är det flera utredningsåtgärder som inte får användas. De flesta odlingar som polisen upptäcker är just småskaliga odlingar för eget bruk”, skrev han i ett mejl till TT förra veckan.