Föräldrarna kämpar för att få tillbaka beslagtagen CBD-olja från tullen

Publicerad:
Cannabisolja

Tullen har beslagtagit den senaste beställningen av CBD-olja från utlandet och Jennifer Wiksjös föräldrar fruktar för hennes liv om kramperna kommer tillbaka.

Jennifer lider av svår epilepsi så varje anfall kan vara livshotande. Efter att ha tagit CBD-olja har anfallen minskat drastiskt.

Jennifer, 24 år, bor hemma hos föräldrarna i Malax. På många sätt är hon precis som andra tjejer i hennes ålder. Hon gillar att prata om killar, hon tycker om att lyssna på musik och drömmer om att en dag ha en egen häst.

Jennifer lider också den mycket ovanliga sjukdomen Mucopolysaccharidosis MPS1. Sjukdomen gör att hon behöver hjälp dygnet runt. Jennifer har nu också utvecklat epilepsi.

”Då hon var liten fick vi beskedet att hon inte skulle fylla elva år. Nu fyller hon 25 år i slutet av nästa månad. Jennifer är en verklig kämpe”, säger pappa Peter.

Det tar minst en dag, ibland två dagar innan hon återhämtat sig från de stora anfallen och hon är trött hela tiden.

Sitt första stora anfall fick Jennifer år 2011. Men med tiden kom anfallen allt oftare och blev allt kraftigare. Det tar tyvärr lång tid för Jennifer att återhämta sig från anfallen och Peter och Sinikka är medvetna om att varje anfall skulle kunna vara det sista.

”Anfallen är väldigt svåra. Hon har både stora anfall som kan hålla i sig upp till två timmar och så får hon också små anfall som kan komma när som helst”, säger Peter.

”Det tar minst en dag, ibland två dagar innan hon återhämtat sig och hon är trött hela tiden”, säger Sinikka.

Förra våren kom dock äntligen en possessiv överraskning. Peters mamma som bor i Sverige såg ett tv-program om en liten flicka som led av svår epilepsi och som hade blivit bättre av CBD-olja.

CBD-olja innehåller väldigt lite THC och epileptiker hör till de många grupper som effektivt kan behandlas med CBD-olja.

Jennifers läkare avrådde dem från att beställa oljan. Han ville istället att de skulle öka Jennifers dos av medicinen Apydan för att minska epilepsin.

Men den medicinen har svåra biverkningar och ökar risken för både lever- och njurcancer. Därför valde paret istället att beställa cannabisoljan, en medicin som nästan inte har någon biverkning. Och falmiljen har inte ångrat beslutet.

”Epilepsin har minskat jättemycket. Nu får hon ett anfall kanske fyra gånger per månad. Tidigare kunde hon få anfall tre gånger per vecka”, säger Sinikka.

Förutom att anfallen minskat har de sett många positiva förändringar sedan de började ge Jennifer CBD-olja i våras.

”Skillnaden är som natt och dag. Nästan genast såg vi förändringar i Jennifers humör. Hon blev piggare, mer alert och hon kunde göra saker hon inte gjort på flera år”, säger Peter.

”Hon är gladare. Hon har fått tillbaka ord hon inte använt på länge. Tidigare hetsåt hon och var hungrig hela tiden. Nu har hon börjat äta normalt. Det känns jättebra att se att hon mår bättre”, säger Sinikka.

Sinikka och Peter är inte ensamma om om sina erfarenheter.

Men nu ser framtiden osäker ut igen. Efter deras senaste beställning fick dom tyvärr inte hem något paket med CBD-olja. Istället fick de ett brev från tullen som informerade att de beslagtagit oljan.

På Tullen hänvisar man till säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet FIMEA som är med och beställer vilka produkter som ska klassas som läkemedel.

FIMEA uppmanar alla att vara kritiska när de beställer hälsoprodukter från utlandet på nätet, eftersom lagstiftningen ser så olika ut i andra länder.

Även om en produkt marknadsförs som en naturprodukt eller kosttillskott i ett land kan den klassificeras som ett läkemedel i Finland.

I Finland har FIMEA klassificerat CBD-oljan som läkemedel, eftersom den innehåller låga nivåer THC. Utan recept kan tullen beslagta produkten.

Men att få ett recept är svårt. I Finland är det bara patienter som lider av extremt svår smärta som får behandlas med medicinsk cannabis. De patienter som vill ha cannabis måste ansöka om specialtillstånd från FIMEA.

De flesta fått tillstånd är MS-patienter och cancerpatienter. År 2015 godkände FIMEA 274 cannabislicenser i Finland.

Jennifers föräldrar har tagit beskedet mycket hårt.

”Jag fick nästan panik då vi fick hem brevet om att tullen tagit vår beställning. Hur ska det nu gå för Jennifer var min första tanke”, säger Sinikka.

”Det var ett slag på käften rent ut sagt. Får Jennifer ett anfall nu vet jag inte hur det kommer att gå. Det kan braka käpprätt åt helvete”, säger Peter.

Det vi har kommer en räcka en månad, kanske två. Sedan är det slut. Det är fruktansvärt att veta att det minskar för varje droppe vi tar och att vi inte kan få mera. Då flaskan är slut vi tillbaka på ruta ett. Då vet vi inte hur det kommer att sluta

Då oljan endast innehåller ca 0,2 procent THC, vilket inte är tillräckligt för att framkalla ett rus, tycker paret att man, som i andra länder, ska kunna köpa oljan i en vanlig hälsokostbutik utan recept.

Familjen väntar nu på ett officiellt en motivering till varför de beslagtagit oljan. Det beslutet tänker de överklaga.

”Vi kan inte ge upp. Vi måste göra det som är bäst för Jennifer”, säger Sinikka.

Taggar Cannabisolja CBD Epilepsi FIMEA Mucopolysaccharidosis THC Tullen

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda