Irland godkänner sin första cannabislicens för kronisk smärta

Publicerad:
Cannabisolja

Efter ett år av förseningar kommer den första medicinska licensen i Irland för att behandla kronisk smärta med naturlig cannabis.

Den 17 november beviljade Irlands hälsoinstitut en tre månaders licens för THC till en namnlös patient. Mottagaren av medicinen lider av allvarlig kronisk smärta och läkare i Irland kallar receptet för en ”viktig utveckling”.

Det är andra gången i Irlands historia någon har fått tillstånd för medicinsk cannabis som innehåller THC. Den första licensen kom i december förra året när 3-årige Tristan Forde fick tillgång till behandling för en allvarlig form av epilepsi.

Medicinsk cannabis i Irland är för närvarande olaglig, men en patients konsult kan i enskilda extrema fall få göra en ansöka till hälsoministern.

”Det är första gången som hälsodepartementet har erkänt att THC kan användas för behandling av kronisk smärta”, säger William McLoughlin, den nationella sekreteraren för Kronisk Smärta Irland (KPI).

Hälsominister Simon Harris tillkännagav i februari att cannabisprodukter kan göras tillgängliga för vissa patienter som lider av multipel skleros, epilepsi och biverkningar av kemoterapi.

Kronisk smärta ingick inte i den ursprungliga planen, så KPI ansökte om att det.

Detta beslut är viktigt eftersom det har rapporterats att 20 procent av Irlands befolkning lider av kronisk smärta.

Vid den tidpunkt som KPI ansökte om medicinen fanns inga formella riktlinjer för kronisk smärta, så McLoughlin skapade en. Ansökan innefattade leveransmetoden för läkemedlet, såsom vape eller i te, och dosen patienten skulle tillåtas ta.

”Det här är en väldigt intressant och viktig utveckling, som visar att irländska läkare och hälsoministern erkänner det potentiella terapeutiska värdet av medicinsk cannabis vid behandling av kronisk smärta”, säger David Finn, meddirektör för Centre for Pain Research vid NUI Galway University.

”De flesta kliniska studierna konstaterar att cannabis eller cannabinoider kan vara effektiva för att lindra vissa typer av kronisk smärta”.

Taggar Epilepsi Kemoterapi Kronisk smärta Medicinsk marijuana Multipel skleros THC

Källa marijuana.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda