En av de stora frågorna i marijuanaforskning har besvarats

Publicerad:
Stor joint

0,32 gram.

Det är hur mycket marijuana det är i en typisk amerikansk joint, enligt en statistisk analys som nyligen publicerades i tidskriften Drug and Alcohol Dependence av narkotikapolitik forskaren Greg Ridgeway vid University of Pennsylvania och Beau Kilmer i Rand Corp.

Mängden gräs i en vanlig joint är faktiskt ganska viktigt för forskare och beslutsfattare att veta. Marijuana säljs ofta som jointar på både lagliga och olagliga marknader. Om du vill veta hur mycket marijuana människor konsumerar – vilket är mycket viktigt för saker som skatteprognoser och folkhälsostudier – behöver du veta hur mycket gräs är i dessa jointar.

Förr har forskare förlitat sig på några ganska komiska metoder för att räkna ut hur mycket gräs var i den typiska jointen. I en studie lät forskarna marijuanabrukare mäta ut mängder av oregano som de ansåg motsvarade en typisk joint, men det fungerade inte – uppskattningarna var väldigt olika, och ”den relativa densiteten av oregano till marijuana är okänd”, säger Ridgeway och Kilmer.

Andra studier har bett marijuanabrukare att bedöma storleken på deras typiska jointar genom att jämföra dem med storleken på vanliga hushållsartiklar såsom mynt och linjaler. Men de verkar inte vara oerhört noggrant heller, enligt Ridgeway och Kilmer.

Så Ridgeway och Kilmer tog till en annan strategi för den aktuella studien. De samlades data av hög kvalitet på över 10.000 personer som gripits för marijuana innehav i olika amerikanska städer mellan 2000 och 2010. Uppgifterna kom från det numera nedlagda federala programmet som kallas ADAM, som intervjuat anhållna i fängelse om deras droganvändning. Den innehåller detaljerad information om de mängder av marijuana personer gripits med, liksom det priser de betalat.

”Vissa rapporterar vikten av lös marijuana de köpt och inköpspris, medan andra anhållna rapporterar antalet jointar som köpts och köpesumman” skriver Ridgeway och Kilmer. Du kan mota dessa två delar av uppgifterna, korrigera för saker som olika priser i olika städer, mängdrabatter och priser som förändras över tiden.

När man räknar ut alla siffror tillsammans får man en bra uppskattning för vikten av marijuana i den typiska jointen. Innehållet brukar väga 0,32 gram, plus eller minus 0,03 gram.

Om siffran är korrekt, understryker det bara hur billigt det är att bli stenad på gräs, i förhållande till kostnaden för berusning via andra droger såsom alkohol. Högpotent gräs – 18 procent THC-halt – säljs lagligt i Washington för ungefär 95 dollar ett uns (ca 28 gram). Ett uns skulle kunna omvandlas till cirka 84 jointar enligt narkotikapolitik experten Mark Kleiman.

Siffran 0,32 gram är faktiskt ganska överraskande visar det sig. Många marijuanabrukare som bryr sig om att väga sina mängder kommer att säga att deras jointar är två eller tre gånger så stor. En undersökning av nästan 3000 High Times läsare föreslog att den typiska vikten i jointen var 0,75 gram, men nästan 3 av 10 tillfrågade säger att deras jointar vägde ett helt gram eller mer.

Varför så stor skillnad? Ett par förslag verkar rimliga. Det kan vara något av en ”Cheech och Chong” -effekt, där marijuanabrukare är frestade att överdriva storleken på deras jointar på samma sätt, såsom fiskare gärna berättar skrönor om deras senaste fångst.

Å andra sidan är det också ganska troligt att de människor som läser High Times och svarar på online-undersökningar om marijuanabruk är lite mer härdade människor än de som blir arresterad på gatan för marijuanainnehav.

I alla fall gör Ridgeway och Kilmer analys det möjligt för beslutsfattare och andra forskare att få mer exakta uppskattningar av marijuana konsumtionen över hela USA.

”Dessa uppskattningar kan inkluderas i narkotikapolitiska diskussioner för att producera bättre förståelse om den olagliga marijuana marknaden, storleken på eventuella lagliga marknader samt hälsa och beteenderesultat”, avslutar de.

Taggar Cannabisbruk Cannabisindustrin Cannabisrökning Forskning Livsstil THC Washington

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda