Stort genombrott för cannabis-baserat läkemedel mot epilepsi

Publicerad:
Örtextrakt

Brittiska bioteknikbolaget GW Pharmaceuticals, kom ett steg närmare för att få sitt experimentella cannabis läkemedel för barn med epilepsi, Epidiolex godkänt efter att ha avslutat ett tredje försök.

GW:s VD, Justin Gover, sade i en intervju med CNBC att barn som deltar i försöket tidigare hade försökt minst 10 andra antiepileptiska läkemedel men fortfarande haft upp till tre anfall per dag.

”Resultaten som vi har delat med oss av idag visar på ett enormt viktigt potentiellt genombrott i behandlingen av tillstånd som kallas Lennox-Gastaut-syndrom”, säger Gover. Lennox-Gastaut-syndrom är en sällsynt och allvarlig form av epilepsi som börjar i barndomen.

GW Pharma, baserat i England, odlar sina egna cannabisplantor för forskning.

Det positiva resultatet i denna andra utredning av Epidiolex hos patienter med Lennox-Gastaut-syndrom visar att produkten är effektiv mot denna särskilt svårbehandlade typen av epilepsi, säger Dr Orrin Devinsky vid New York University Langone Medical Center, och huvudutredare i studien.

Resultaten av studien visade att behandlingen var mycket effektiv med att hjälpa dessa patienter.

Studien stöder två tidigare kliniska studier, en om barn med Lennox-Gastaut och en om patienter med Dravets syndrom, en annan form av epilepsi – båda visade lika lovande resultat. Det finns för närvarande inga FDA-godkända behandlingar för Dravets syndrom.

”Det ovanliga med detta programmet är att vi utvecklar drogen för två olika typer av epilepsi parallellt, och vi har avtal med FDA om att göra en registreringsansökan för läkemedlet i två olika kategorier” berättade Gover och sade också att ”det är ovanligt”.

Med de senaste nyheterna är GW Pharmaceuticals på rätt väg för att lämna in en ny läkemedels ansökan till FDA under första halvan av 2017.

Som kan förvänt, har GW:s aktier skjutit i höjden med mer än 17 procent efter nyheten.

Taggar Dravets syndrom Epidiolex Epilepsi FDA GW Pharmaceuticals

Källa hightimes.com

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda