Varför är spritföretag mot laglig cannabis i Massachusetts?

Publicerad:
Alkoholflaskor

Statens alkoholindustri har blivit en stor sponsor i kampen mot att legalisera marijuana som väljarna får rösta på i november.

Öl-distributörer och vin & sprit grossister i Massachusetts donerar sammanlagt 75.000 dollar av de mer än de 600.000 dollarna som samlats ihop av anti-legaliserings kampanjen i Massachusetts.

Grunden för sitt motstånd är dock oklart. De två grupperna, som representerar företag som levererar alkohol till barer, restauranger, sprit butiker och andra återförsäljare, svarade inte på upprepade förfrågningar om att kommentera deras donationer, och kampanjen som fick grossisternas pengar sa att de inte vet varför de två grupperna donerat.

Donationerna visar att alkoholindustrin är orolig över att en laglig tillgång till cannabis kommer att påverka sprit försäljningen negativt – men det har inte visat sig vara fallet i flera stater som har legaliserat marijuana.

I Colorado har skatteintäkterna från försäljning av alkohol ökat varje år sedan väljarna legaliserade marijuana år 2012. Och flera branschgrupper säger att de har märkt liten effekt på verksamheten.

”Vi har inte känt någon större förändring”, sade Rachel George, talesman för Colorados öl-distributörer. ”Det är verkligen något som alkoholindustrin i Colorado har övervakat”.

Steve Kurowski, en talesman för Colorado Brewers Guild, håller med.

”Människor flyttar till Colorado av många olika skäl, så vi har inte sett en direkt effekt från att marijuana legaliserades till att försäljning av alkohol minskat eller ökat i vår stat”, sade han och tillade att den cannabisrelaterade turismen till Colorado kan öka ölförsäljningen.

Dave Mickelson, vd för Great Artisan Beverage, som distribuerar öl i tre stater där cannabis är laglig – Washington, Oregon och Alaska – sade att han ”inte sett en nedgång i samband med legalisering av marijuana på våra marknader”.

Delstaten Washington legaliserade marijuana år 2012. Men ”allt vi ser är en ökad försäljning” av alkohol sedan dess, sade Rick Garza, chef för Washington State Liquor and Cannabis Board.

Men på gatunivå kvarstår uppfattningen att marijuana kan skada försäljningen av alkohol. I den lilla staden Gunnison i Colorado, finns spritbutiken Gunnison Liquor Store, och ägaren sade att försäljningen gått ned i år efter att ha ökat i början av legaliseringen. Han är inte säker på varför, men tilldelar en del av skulden på legaliseringen.

”Om jag var tvungen att välja något, skulle jag säga att det kommer att skada min verksamhet”, säger han.

Och vissa forskare tror att cannabis legaliseringen så småningom kommer att skada alkoholförsäljningen. En rapport från Cowen and Company, ett finansiellt serviceföretag, menar att även om alkoholindustrin har varit ”isolerade från cannabis hittills” kommer legaliseringens påverkan ”att bli allt tydligare”. Rapporten föreslog också att medan alkoholdrickare är mer benägna att använda marijuana, är cannabis konsumenterna mindre benägna att dricka.

Jim Borghesani, en talesman för pro-legaliserings kampanjen i Massachusetts, sade att den potentiella inverkan på alkoholindustrin är utan betydelse för debatten om en marijuana legalisering.

”Samma människor som röker marijuana innan en legalisering röker det nu”, sade han. ”Om laglig marijuana minskar antalet alkoholister i samhället, tror jag att det kan vara en bra sak”.

Corey Welford, talesman för oppositionskampanjen, sade att det inte har varit ”någon kontakt mellan alkoholindustrin och kampanjen”. Dessutom påpekar Welford att pro-marijuana sidan får mycket av sina 3.700.000 dollar (än så länge) från cannabisrelaterade intressen, medan hans kampanj har ett bredare stöd, inklusive donationer från vård och sjukhusgrupper, och en politisk kommitté som stödde guvernör Charlie Baker, som är emot en legalisering.

Kasino profilen Sheldon Adelson och hans fru har också donerat 1 miljon dollar till cannabis oppositionen; hon är en läkare som specialiserat sig på missbruksfrågor och paret har länge varit engagerad i anti-drog projekt. Oppositionen har fått in ca 1,7 miljoner dollar totalt hittills, sade Welford.

”Vi är helt transparenta med var våra bidrag kommer från och vår kampanj är inriktad på att se till att människor förstår konsekvenserna av att legalisera kommersiell marijuana i Massachusetts”, sade Welford.

Före detta år har alkoholindustrin inte engagerat sig i många kampanjer på statlig nivå, för legalisering av marijuana. Undantaget var 2010 i Kalifornien, där statens öl-distributörer bidragit till kampanjen som besegrade legaliserings sidan.

Men detta år donerade en industrigrupp till motståndet mot legalisering i Arizona, medan i grannstaten Nevada, har alkohol distributörer stött pro-cannabis sidan. Det kan bero på att, till skillnad från Arizona och Massachusetts, skulle den föreslagna lagen i Nevada tillåta endast licensierade sprit grossister att distribuera marijuana i staten under de första 18 månaderna.

Taggar Alkohol Legalisera cannabis Massachusetts

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda