Ottawa håller fast vid deadline för legalisering trots oro från vissa provinser

Publicerad:
Påsar med cannabis
A bag of marijuana is held up at a medical marijuana dispensary in Vancouver on Friday May 1, 2015. The City of Vancouver has become the first in Canada to regulate illegal marijuana dispensaries, despite strong warnings from the federal government. THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck

Trudeau-regeringen håller fast vid sin deadline för att legalisera marijuana i juli 2018, trots provinsiell rädsla för att det inte finns tillräckligt med tid att avsluta cannabisförbudet i Kanada.

De federala liberalerna lämnade beskedet under måndag efter att Manitobas finansminister sagt att han känt sig stressad av Ottawas snäva tidslinje och bad om förlängning.

Cameron Friesen sade i sitt argument att provinserna ansvarar för större delen av arbetet, liksom de ”mycket verkliga” kostnaderna för att skapa en reglerad cannabismarknad.

Den federala regeringen införde lagstiftningen i april, med målet att legalisera och reglera användningen av marijuana under juli 2018.

Med nedräkningen tickande insisterade Friesen att det fortfarande finns många obesvarade frågor om offentlig säkerhet, upprätthållande av lagen och att hitta lagliga leveranser med marijuana.

”Vi har ett år på oss för att få allt på plats”, sade Friesen inför ett möte i Ottawa med sina federala och provinsiella motsvarigheter för att diskutera, bland annat, hur man kan skatta Kanadas kommande lagliga cannabisindustri.

”Det här är ett väsentligt skifte i hur vi ska fungera, och vi måste ha tillräcklig tid för att utveckla de verktyg som vi behöver som en provins för att kunna genomföra detta på rätt sätt.”

Friesen sa att han redan diskuterat en förlängning med federala finansministern Bill Morneau och skulle också driva på frågan igen. Senare under dagen avvisade premiärminister Justin Trudeau hans förslag.

”Vi gav alla massor av tid”, sa Trudeau. ”Vi har arbetat länge med alla provinser, med kommunerna.. Det är dags för oss att gå vidare med detta”.

Morneau erkände efter mötet att flera av provinserna sagt att det fortfarande finns mycket arbete att göra.

För provinser som inte är redo i tid för det ”fasta datumet”, kommer Ottawa att upprätta ett postorderprogram, sade Morneau. Konsumenter skulle kunna köpa cannabis genom en federalt licensierad producent och få hemleverans.

Legaliseringsdatumet verkar dock inte vara förhandlingsbart.

Morneau sade att ministrarna kommit överens om principen att cannabisskatt bör vara låg för att säkerställa att den reglerade marknaden konkurrerar ut den olagliga verksamheten.

Utmaningen kommer bli att identifiera den perfekta cannabisskatten – så priserna är tillräckligt höga för att täcka regeringskostnaderna, men billiga nog att slå ut den svarta marknaden.

Morneau tillade att de ännu inte har bestämt hur skatteinkomster ska delas mellan provinserna och den federala regeringen.

Ministrar i provinserna har sagt att de planerar att säkerställa att de får en del av cannabisrelaterade skatteintäkter som rättvist återspeglar de extra kostnaderna som provinserna måste ha på vägen till legalisering.

Efter mötet sade Alberts finansminister Joe Ceci att hans provins skulle vara ”klar” före juli 2018.

Den federala regeringen har lovat att samarbeta med provinser om genomförandet och att fixa mer resurser vid behov som offentlig säkerhet, polis och utbildningskampanjer. Man har också hävdat att marijuanaförbudet är väldigt dyrt och att en legalisering kan minska kostnaderna avsevärt.

Ottawa har inte delat några detaljer om hur mycket skatteintäkter som kan genereras av en laglig marknad och har heller inte diskuterat offentligt om dom potentiella fördelar med en större ekonomin.

Men man har upprepade gånger sagt att det primära målet är att få bort cannabis från unga kanadensares händer och stänga ner den kriminella handeln.

Utöver cannabis fokuserade finansministrarna också på hur man förbättrar informationsutbytet mellan jurisdiktioner som ett sätt att hantera skatteflykt, penningtvätt och finansiering av terrorism.

Taggar Cannabisförsäljning Cannabisindustrin Justin Trudeau Legalisera cannabis Ottawa

Källa globalnews.ca

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda