Uruguay blir första land i världen där cannabisbrukare kan tända upp en joint vart de vill

Publicerad:
Cannabis i glas
BERKELEY, CA - MARCH 25: Samples of medicinal marijuana are displayed at the Berkeley Patients Group March 25, 2010 in Berkeley, California. California Secretary of State Debra Bowen certified a ballot initiative late Wednesday to legalize the possession and sale of marijuana in the State of California after proponents of the measure submitted over 690,000 signatures. The measure will appear on the November 2 general election ballot. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

I länder som är mer kända för deras avslappnade inställning mot cannabis, såsom Nederländerna, är örten tekniskt olagligt även om lagen inte verkställs.

Uruguay blev det första landet som helt legaliserat cannabis.

Landet blev också 2014 först i världen att tillåta professionell odling av cannabis och i juli kommer ny lagstiftning som gör det möjligt att lagligt att sälja örten över disk.

Nu kommer Uruguay bli det första landet i hela världen där vem som helst kan köpa eller sälja örten.

I länder som är mer kända för deras avslappnade inställning mot cannabis, såsom Nederländerna, är drogen tekniskt olagligt även om lagen inte verkställs och lokala myndigheter beviljar licenser till affärer och kaféer som säljer örten.

På andra ställen, i till exempel USA, har cannabis legitimerats av enskilda stater, men örten är fortfarande olagligt på en federal nivå.

Legaliseringen av cannabis kom efter offentlig kritik över arresteringen av en 66-årig författare, Alicia Castilla, som greps av polis i hennes hem när hon var i trädgården och vattnade hennes cannabisplantor år 2011.

Författaren, som ursprungligen var från Argentina, hade nyligen gått i pension och flyttat till Uruguay.

Hon berättade för The Observer att hon togs till en polisstation där hon tillbringade natten i handbojor på en bänk.

Även om innehav av cannabis aldrig har varit olagligt i Uruguay, som stoltserar med sin öppenhet och liberalism, riskerade hon mellan två och tio år i fängelse för odling och försäljning.

Castilla, vars bok Cultura Cannabis från 2004 blev en oväntad bästsäljare, sa att polisen hade beslagtagit upp till 29 cannabisväxter och 24 g.

Hon sa att de hade behandlat henne som den kvinnliga versionen av den notoriska colombianska drogkungen Pablo Escobar trots att hon förklarade att ”Jag försörjer mig på att skriva om marijuana, inte sälja det”.

Fallet gjorde snart nationella rubriker och allmänheten krävde frisläppandet av ”reefer farmor”.

Tusentals marscherade i landets städer och krävde att hon släpptes och dessa protester utvecklades snart till en fullblåst kampanj för lagstiftning.

Castilla, nu 72, sade: ”Mediebevakningen var galen. Lagstiftare började ta med papper med förslag om legalisering för mig att titta på i fängelse”.

Hon släpptes så småningom efter tre månader i fängelse när högsta domstolen avfärdat hennes ärende.

Den nya lagen kommer att innebära att vissa begränsningar fortfarande gäller: hemmaodlare måste registrera sig hos regeringen för tillstånd att ha maximalt sex växter och cannabisklubbar får endast tillåta högst 45 medlemmar som får lov att behålla 40g per månad från deras kollektiva grödor.

Konsumenterna kommer under tiden att kunna köpa cannabis till ett billigare pris än de skulle kunna göra på gatan, men all försäljning måste fortfarande gå igenom apotek och de måste registrera sig hos regeringen först.

Registret öppnades i början av maj. Hittills har cirka 3500 personer (ur Uruguas befolkning på 3,4 miljoner) anmält sig för att köpa marijuana på apotek. Dessutom har cirka 6 700 anmält sig som hemodlare sedan 2014 och 57 cannabisklubbar har upprättats, enligt regeringens Cannabis Regulation and Control Institute.

Trots medieuppmärksamheten verkar försäljningen sannolikt ge upphov till en långsam start. ”Endast 30 av landets 1 000 apotek har hittills anmält sig för att sälja marijuana”, säger Alejandro Antalich, vicepresident för den uruguanska apotekssammanslutningen.

”Vårt samhälle kan vara konservativt och rädda för förändring, så det finns fortfarande osäkerhet och många apotekare väntar på att se hur systemet fungerar innan du registrerar sig för att sälja. Det finns också rädsla för hämndaktioner mot apotek från langare som är upprörda över att förlora sina kunder”.

Castilla har blandade känslor om den nya lagen. ”Jag skulle vilja se full frihet att plantera i ditt eget hem”, säger hon.

Har hon registrerat sig för att odla eller köpa? ”Nej, det har jag inte”. Odlar hon fortfarande hemma? ”Ja, det är jag”. Är hon inte rädd för konsekvenserna av den nya lagen? ”Jag tror inte att de skulle våga komma efter mig igen”, säger Castilla med en glimt i ögat.

Taggar Apotek Cannabisförsäljning Fängelse Legalisera cannabis Polisen

Källa mirror.co.uk

Annons

CBG9 Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda