Frankrike planerar att avkriminalisera innehav av cannabis vid årets slut

Publicerad:
Fransk cannabis

Den nyvalda franska regeringen vill avkriminalisera cannabisinnehav i hela landet redan i september.

För drygt en månad sedan var Frankrike mitt i ett spänt politiskt val mellan nuvarande president Emmanuel Macron och hans utmanare Marine Le Pen. Nu, efter bara veckor i tjänst, får franska cannabisbrukare en annan viktig seger från den nyvalda regeringen.

Denna förra veckan avslöjade inrikesminister Gérard Collomb landets överhängande plan att avkriminalisera innehav av cannabis. Det föreslagna regelskiftet skulle ersätta åtal och fängelse med enkla böter. Medan han talade i den franska nyhetskanalen BFMTV, rapporterade den nyutnämnda ministern att en avkriminalisering förhoppningsvis träder i kraft redan i september.

Tidigare har president Macron angett att påföljder för cannabisinnehav skulle leda till böter på 100 euro. Detta är en skarp skillnad från den nuvarande lagen, som är bland de hårdaste i hela Europeiska unionen. För närvarande kan innehav av cannabis för personligt bruk resultera i 10 års fängelse eller 7,5 miljoner euro.

Den föreslagna lagstiftningen har fått stöd från UNSA Polisunionen, som länge förespråkat förändringar i cannabispolitiken. Fackföreningen anser att arresterande människor för cannabisinnehav är tidskrävande och inte effektivt i kampen mot narkotikahandel.

Men medan de flesta förespråkare erkänner att en avkriminalisering är ett steg i rätt riktning, tror vissa att den föreslagna lagen inte går tillräckligt långt för att säkerställa rättvisa. Enligt Benjamin Jeanroy, medgrundare och chef för narkotikapolitiken hos reformorganisationen ECHO, skulle förändringen ”lindra statens arbete, men behålla den sociala orättvisan”.

Collomb har också lagt fram en plan som skulle begränsa friheten för personer som dömts för droger. Inrikesministern planerar att tillfälligt förbjuda dömda langare från att återvända till sina lokala områden, som ett försök att förhindra dessa personer från att gå direkt tillbaka till droghandel.

Om den föreslagna planen träder i kraft, kommer Frankrike att ansluta sig till en växande lista över västeuropeiska länder som har slutat åtala cannabisinnehav, inklusive Spanien, Portugal och Nederländerna. Vilken slags inverkan lagförändringen kommer att få på fattiga samhällen återstår att se.

Taggar Avkriminalisera Emmanuel Macron Gérard Collomb

Källa merryjane.com

Annons

HHCH Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda