Uruguay tillåter försäljning av cannabis för personligt bruk på apotek

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Regeringen hoppas processen kommer att ”garantera kvaliteten och renheten hos produkten” som medborgare konsumerar.

Uruguays treåriga process att legalisera cannabis för personligt bruk nådde sitt slutskede på torsdagen, när regeringen berättade att de skulle tillåta apoteken att börja sälja örten i juli.

Sexton apotek har registrerat sig hos regeringen i det lilla sydamerikanska landet för att kunna sälja marijuana till personligt bruk. Det antalet väntas öka till 30 under de kommande månaderna, säger Juan Roballo, chef för National Drug Board.

Uruguay blev en global förebild när landet legaliserade odling, distribution och konsumtion av marijuana i slutet av 2013. Men utrullningen har gått långsamt, och tillstånden apoteken behöver för att sälja cannabis – som ursprungligen skulle delas ut i slutet av 2014 – har skjutits upp flera gånger.

Regeringen hoppas att processen ska ”garantera kvalitet och renhet för produkten” som medborgare konsumerar, sade Roballo. Den cannabis som säljs på apotek kommer att odlas av producenter som licensierats av staten.

”Detta är inte för att främja örten, utan istället för att konkurrera med den informella marknaden”, tillade han.

Tidigare steg i processen hade godkänt hemmaodling av marijuana för personligt bruk, och för medlemsklubbar.

Processen kommer att regleras kraftigt av regeringen. Apoteken kommer att ha totalt 400 kg till sitt förfogande, en mängd som kan öka beroende på efterfrågan, sa Roballo. De måste sälja örten i 5 grams behållare för 1,30 dollar per gram, men behållare för 10 gram förväntas att införas senare.

Personer i Uruguay som är 18 år eller äldre måste skriva in sig i regeringens register, som kommer öppna den 2 maj, och är begränsade till att köpa 40 gram per månad och 10 gram per vecka. Utländska turister kommer inte att kunna köpa cannabis lagligt.

Taggar Apotek Cannabisförsäljning Legalisera cannabis

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda