Laglig cannabisförsäljning står inför utmaningar från banker i Uruguay

Publicerad:
Pengar

Den lagliga försäljningen av marijuana i Uruguays apotek står inför utmaningar eftersom banker vägrar hantera företag som är knutna till cannabis, för att följa internationella finansiella lagar.

En regeringstjänsteman sade på fredagen att de uruguayanska bankerna riskerar att bryta mot lagar som förbjuder dem att ta emot pengar knutna till cannabis. Tjänstemannen var inte behörig att kommentera offentligt och talade på villkor av anonymitet.

I juli gick marijuana till försäljning på 16 apotek som en del av en lag från 2013 som gjorde Uruguay till första nation att legalisera en cannabismarknad som täcker hela kedjan från planta till köp.

Men ett apotek i huvudstaden Montevideo har beslutat att inte sälja cannabis efter att ha fått en varning från en lokal gren av den spanska banken Santander. Banken har sagt att dom har valt att förbli utanför denna bransch.

Statligt ägda Banco Republica, Uruguays största bank, berättade också att cannabisapotek måste stänga sina konton.

Vissa amerikanska marijuanaförsäljare i stater som har legaliserat försäljningen har stött på liknande bankproblem eftersom cannabis fortfarande är olagligt på federal nivå.

Diego Olivera, generalsekreterare i Uruguays nationella drogråd, sa att myndigheterna träffat apotek för att ta reda på hur många som blivit varnade av banker. Han tillade att tjänstemän tittar på möjliga lösningar, men gav inte några detaljer.

”Vi arbetar med alternativ”, sade Olivera.

Josj Mujica, som var president när legaliseringen godkändes 2013, har varnat för ”gridlock” i parlamentet om myndigheter misslyckas med att lösa problemet för vad som var en av administrationens viktigaste politiska initiativ.

Apoteksadvokaten Pablo Duran berättade för Carve radio att apotek som säljer marijuana verkar inom lagen i ”en verksamhet som är helt reglerad, laglig… och kontrollerad”.

Att driva ett företag utan att kunna använda banken är tufft i Uruguay. Lagen förbjuder bland annat kontanter eller checkar som betalningar för anställda och kräver att löner betalas med en direkt insättning.

Taggar Apotek Cannabismarknad Marijuanaförsäljning Pengar

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda