11-årig pojke först att få cannabisolja av offentliga sjukvården i Storbritannien

Publicerad:
Cannabisolja

Som bäbis var Billy Caldwell så sjuk att läkare förklarade att han inte skulle få se sin första födelsedag. Även fast han är född med en allvarlig form av epilepsi och inlärningssvårigheter har han lurat döden tusentals gånger.

Billy, nu 11 år, lider av särskilt svåra anfall som inte kan kontrolleras av traditionell medicinering. Men efter år av ineffektiv behandling och – i värsta fall – upp till 100 anfall per dag är hans tillstånd slutligen under kontroll.

Förra veckan blev Billy den första britten som ordinerats medicinsk marijuana av NHS. National Health Service (NHS) är den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien. Vården är helt kostnadsfri för personer bosatta i Storbritannien.

Den flytande cannabisoljan – ett naturligt växtextrakt – har lett till att han inte lidit av ett enda anfall på tre månader. Vad som gör hans berättelse ännu mer ovanlig är att läkemedlet inte är licensierat för recept i Storbritannien på grund av dess samband med drogen cannabis.

Fallet kommer sannolikt att bana väg för att fler epilepsipatienter ska kunna kräva sådan behandling. Faktum är att Billys farföräldrar har uppmanat regeringen att öppna debatten och fortsätta forska om medicinsk användning av cannabis.

Billy, från Castlederg, Co Tyrone, Nordirland, blev ursprungligen ordinerad cannabisolja i USA efter att hans desperata mamma Charlotte tog honom till en världsberömd epilepsispecialist i Kalifornien. Medicinsk användning av marijuana har varit laglig där sedan 1996.

Dr Douglas Nordli, från Neurovetenskapsinstitutet på Barnsjukhuset i Los Angeles (CHLA), ordinerade en omfattande vårdplan och tillbringade flera veckor för att hitta rätt dos för Billy.

Resultaten var anmärkningsvärda. ”Han gick från att ha 25 anfall i månaden till cirka åtta – och han har inte haft ett enda anfall på tre månader”, säger Charlotte.

Men väl hemma några veckor senare när Billys cannabisolja var på väg att ta slut, blev hon rädd för sin sons hälsa. I desperation bad hon sin läkare om hjälp.

Dr Brendan O’Hare förstod den ”unika och ovanliga” situationen och bestämde sig för att skriva ett recept – och ett läkemedelsföretag i Dublin levererade medicinen.

Taggar Barn Cannabisolja Dublin Epilepsi Kalifornien NHS

Annons

CBG9 Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda