Katalonien legaliserar cannabis

Publicerad:
Katalonien

Spaniens nordöstra region Katalonien och särskilt dess stad Barcelona har under de senaste åren börjat tävla med Nederländerna och Amsterdam som ett europeiskt resmål för cannabis. Cannabisklubbar har ökat och reglerats av myndigheterna.

Nu har den regionala regeringen, Generalitat de Catalunya, godkänt en åtgärd som formellt legaliserar dessa cannabisklubbar.

Medlemmar av registrerade sociala cannabisklubbar kommer nu att få odla, distribuera och konsumera örten. Enligt lagen som godkändes av det regionala parlamentet får klubbarna odla tillräckligt mycket för att ge sina medlemmar 60 gram per månad för vuxna över 21 och 20 gram per månad för dem mellan 18 och 21 år.

Cannabis Associations Law (Ley de Asociaciones Cánnabicas) godkändes efter en lång aktivistkampanj.

La Rosa Verda (Green Rose) – nätverket som fick cirka 67 500 signaturer – väl över 50 000 som behövs för att tvinga parlamentet att vidta åtgärden enligt katalansk lag. Uruguays legaliseringsteam var där för att vittna. Åtgärden godkändes överväldigande – med röster på 118 mot nio.

Detta är en utmaning för myndigheterna i Spaniens huvudstad Madrid.

Katalonien är den tredje av Spaniens 17 regionala regeringar som godkänt en sådan lag, efter liknande åtgärder i Navarra och Baskien i nordöstra.

Spaniens konservativa premiärminister Mariano Rajoy har redan lovat att utmana Baskiens legaliseringsåtgärd inför landets högsta domstol, konstitutionella tribunalen.

Den katalanska lagen kan möta en liknande utmaning.

Spansk nationella lagstiftning är faktiskt otydig om cannabisodlingsfrågan. En drakonisk ”medborgarsäkerhetslag” som godkändes för två år sedan stramade upp landets avkriminaliseringspolitik, och införde också hårda restriktioner för offentliga protester.

Men det finstilta verkar tillåta odling bakom stängda dörrar, eftersom lagens cannabisrestriktioner endast ska tillämpas ”på synliga offentliga platser”.

Och stämningen är stel mellan Katalonien och Madrid.

Vid ett offentligt möte i Barcelonas nationalteater den 4 juli tillkännagav Kataloniens regionalpresident Carles Puigdemont planer på att hålla en folkomröstning om oberoende från Spanien den 1 oktober.

Medan en självständighetsrörelse har vuxit under det senaste decenniet har Madrid vägrat att tillkännage Kataloniens rätt att avskilja sig. Tre dagar efter Puigdemonts tillkännagivande, bestämde konstitutionella domstolen att Katalonien inte kan spendera några offentliga medel för att hålla folkomröstningen.

Självständigheten drivs på delvis av konstitutionsdomstolens tidigare avslag på delar av en ny stadga som skulle ha gett Katalonien mer autonomi.

The Economist skriver att ”de som drev på var nationalistiska politiker i Barcelona som klandrade Madrid för eurokrisen”.

Men det handlar inte bara om ekonomi. Katalonien har sitt eget distinkta språk och kultur, och de blir alltmer liberala än i Madrid.

Cannabis är nu klart en av frågorna som delar regionen från Spaniens nationella regering.

Taggar Barcelona Cannabisklubb Katalonien Legalisera cannabis Madrid Självständighet

Källa hightimes.com

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda