Rådgivande förslag om att legalisera cannabis i Frankrike

Publicerad:
Eiffeltornet
Eiffeltornet är ett 330 meter högt järntorn i fackverkskonstruktion med antenn, beläget på Champ de Mars.

Nytt rådgivande förslag om att legalisera cannabis i Frankrike stötts av vissa tjänstemän i landet som vill se en ”folkhälsosyn” på cannabis.

Det franska ekonomiska, sociala och miljörådet (Cese) har föreslagit en ”övervakad legalisering” av cannabis, i ett försök att ”styras av folkhälsomål” och ”försvaga” den illegala droghandeln, enligt rapporter från Le Parisien.

Förslaget, som godkändes av alla medlemmar i rådet, skulle innebära skapandet av legala cannabisföretag, som skulle krävas för att få en licens och fullfölja obligatorisk utbildning i riskförebyggande och riskreduktion.

Försäljning av cannabis till minderåriga skulle vara förbjuden, liksom all typ av reklam eller marknadsföring.

Denna rekommendation är resultatet av en ettårsstudie utförd av en interimskommission, som drog slutsatsen att nästan hälften av de vuxna i Frankrike har använt cannabis någon gång i livet, jämfört med cirka 25% av vuxna i hela EU.

Kommissionen fann också att den nuvarande policyn att bötfälla individer som har använt cannabis har varit ett ”bittert misslyckande” och att ett nytt tillvägagångssätt behövs för att ta itu med problemet.

Förslaget har fått blandade reaktioner från läkare, där vissa sitt stöd för att legalisera cannabis, medan andra uttryckte sitt missnöje.

Amine Benyamina, chef för toxikologiska avdelningen på sjukhuset Paul-Brousse i Villejuif, stöder förslaget och menar att det är en pragmatisk strategi som begränsar folkhälsoriskerna utan att uppmuntra till mer konsumtion.

Jean-Claude Alvarez, chef för toxikologiska avdelningen på sjukhuset Garches, höll däremot inte med om förslaget och menar att det behövs mer utbildning.

Cese-förslaget är rådgivande och regeringen är inte skyldig att följa dess rekommendationer. Men det kommer sannolikt att utlösa en debatt inom landet i framtiden.

Rekommendationen är också i linje med den växande globala trenden mot legalisering och avkriminalisering av cannabis, där flera länder och amerikanska delstater redan legaliserar cannabis för medicinskt eller rekreationsbruk.

Efter publiceringen av rapporten föreslog borgmästaren i Bègles, Clément Rossignol-Puech, att hans stad, i Gironde, skulle kunna bli det första territoriet att börja experimentera med legalisering av cannabis.

Rossignol-Puech menar att det enda sättet att minska konsumtionen och undvika negativa konsekvenser är genom övervakad legalisering och hoppas detta kommer kunna lyfta tabut och återuppta debatten kring denna fråga.

En psykiater specialiserad på missbruk, Jean-Michel Delile, stöder borgmästarens förslag, under förutsättning att allt skulle vara strikt reglerat. Delile konstaterar att cannabis utgör ett betydande folkhälsoproblem i Frankrike, med nästan en miljon dagliga användare, och kan leda till konsekvenser för unga människor.

Han anser att det är avgörande att behålla ett förbud mot ungas konsumtion, eftersom cannabisanvändning kan vara farligare för denna åldersgrupp.

Delile nämner exempel från Nordamerika och andra länder, där legalisering har lett till en minskning av konsumtionen och skapandet av effektiva förebyggande policyer. Han tror att legalisering skulle möjliggöra mer öppen tillgång till vård och minska stigmatiseringen av personer med missbruksproblem.

Borgmästaren hävdar att Frankrikes nuvarande och repressiva inställning till narkotikafrågor inte fungerar eftersom dom har den mest repressiva lagstiftningen i Europa men fortfarande har ett stort antal användare.

Han hoppas att hans förslag kommer att synas av Frankrikes president Emmanuel Macron och att han kan ha en produktiv debatt med ministrarna i frågan.

Taggar Legalisera cannabis

Annons

CBD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda