Republikansk kongressledamot introducerar lagförslag för att avsluta federalt förbud mot cannabis

Publicerad:
Vita huset

En republikansk representant från Virginia har lagt fram ett lagförslag som skulle sätta stopp för det amerikanska federala förbudet mot cannabis och samtidigt tillåta att stater bestämmer sin egen politik.

Förslaget syftar till att ta bort cannabis från den federala listan över förbjudna ämnen och lösa den nuvarande konflikten mellan federala och delstatliga lagar om medicinsk eller personligt bruk. Om lagen, ”Ending Federal Marijuana Prohibition Act of 2017” godkänns skulle cannabis strykas från listan över förbjudna ämnen och istället behandlas på samma sätt som med alkohol och tobak.

Förslaget skulle ändra ”Controlled Substances Act” för att ta bort varje omnämnande av ”marijuana” och ”tetrahydrocannabinols” och skulle ta bort ett avsnitt som förbjuder import och export av cannabisprodukter mellan stater, orter och områden. Lagförslaget skulle göra det möjligt med mellanstatlig handeln mellan stater som har laglig cannabis och tillåta stater att anta sina egna regler och rekommendationer när det gäller cannabis.

Förslaget som ursprungligen infördes av senator Bernie Sanders 2015, är tänkt att skapa lika villkor i hela landet.

”Jag har länge tyckt att rättvisa som inte är blind, är inte rättvisa”, säger kongressledamoten Tom Garrett i ett förberett uttalande. ”Statistik visar att mindre narkotikabrott oproportionerligt sårar områden med lägre socioekonomisk status och vad jag tycker är mest oroande är att vi fortsätter att behålla lagar som vi inte verkställer. Virginia är mer än kapabel att hantera vår egen marijuanapolitik, liksom stater såsom Colorado eller Kalifornien”.

För närvarande tillåts varken personlig eller medicinsk användning av cannabis i Virginia.

Förslaget har preciserat att det skulle förbli ett federalt brott att transportera cannabis i stater där det inte är lagligt.

Cannabis är för närvarande klassad som en kontrollerad substans på federal nivå, det vill säga att den federala regeringen anser att drogen har en ”hög potential för missbruk” och ”ingen medicinskt accepterad användning”. Men mer än hälften av de amerikanska staterna har fastställt sin egen politik som möjliggör antingen medicinsk eller personlig användning.

Kanadensare och amerikaner spenderade tillsammans 56.4 miljoner dollar på cannabisprodukter under 2016, och en jättestor procent (88%) av försäljningen var olaglig, enligt en rapport från ArcView Market Research. Legal försäljning stod för totalt 6,9 miljarder dollar av förra året, som ökat med 34 procent från 2015.

Trump administrationen har varit skeptiska till fördelarna med att göra cannabis lagligt. Nyligen bekräftade justitieministern Jeff Sessions sade att han ”inte är ett fan av utökad användning av marijuana”, och Vita husets pressekreterare Sean Spicer föreslog att administrationen eventuellt kunde slå till mot cannabis i vissa stater där det är nu lagligt.

”Under de senaste veckorna, har Trump administration och justitieminister Jeff Sessions lovat att slå till mot federala marijuana brott”, säger Garrett. ”När han bekräftade detta, påpekade dåvarande senatorn Sessions att om lagstiftare inte gillar detta tillvägagångssätt, bör de ändra lagarna”.

Garrett hoppas ha tvåpartistöd när hans lagförslag går sin väg mellan de olika utskotten.

Taggar Bernie Sanders Jeff Sessions Legalisera cannabis Sean Spicer Virginia

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda