Nu när Kanada legaliserat cannabis, kommer andra länder att följa efter

Publicerad:
Cannabis

Mer än två dussin länder har lättat på cannabisförbudet eller andra droglagar och ett antal kan överväga att legalisera snart.

Den sydamerikanska nationen i Uruguay var först att legalisera marijuana år 2013. Kanada blev andra landet på onsdagen och dess storlek och globala inflytande kommer sannolikt att uppmuntra andra att följa.

Nya zeeland
Vacker utsikt över landskap med betande får Nya zeeland.

Nya Zeeland

Regeringen meddelade i slutet av förra året att medicinsk marijuana skulle tillåtas, och att landet kommer att hålla en nationell folkomröstning senast 2020 om huruvida man ska legalisera och reglera vuxenanvändning av cannabis. De exakta punkterna eller omfattningen av folkomröstningen är fortfarande oklart.

”Att de har kommit överens om att få till en folkomröstning visar hur långt debatten har kommit i Nya Zeeland”, säger Steve Rolles.

”Och det faktum att de har en modell i Kanada – ett land som de har goda relationer till, och är ganska lika kulturellt – kan bara påskynda reformen”.

För närvarande är privat användning av cannabis olaglig, med eventuella påföljder som sträcker sig från ett böteslapp på 500 dollar för innehav till ett 14-årigt fängelsestraff för odling eller distribution.

Mexiko
Vanligt förekommande kaktusar i mexikanska öknen.

Mexiko

Efter ett långt krig mot droger och korruption, avkriminaliserade Mexiko små mängder marijuana och andra droger år 2009. En serie beslut av högsta domstolar i Mexiko 2015 började började lägga grunden för en legalisering genom att slå fast att människor borde ha rätt att odla och distribuera cannabis för personligt bruk.

Ministern, Olga Sánchez Cordero, deltog i några av dessa beslut av högsta domstolen och har sagt att hon kommer att driva på för en bred cannabislegalisering.

”Det är troligt att de kommer att diskutera lagstiftning för att reglera den nationella cannabismarknaden nästa år”, säger John Walsh, från förespråkargruppen Washington Office i Latinamerika.

Amsterdam
Flera hus längs en kanal i Amsterdam.

Nederländerna

För att hålla cannabisbrukare borta från langare av tyngre droger, började Nederländerna på slutet av 1970-talet tillåta ”coffee shops” att sälja marijuana. Butikerna förblir en populär attraktion, särskilt i Amsterdam, men drogen är ändå tekniskt sätt olaglig i landet och man har länge klagat över att coffee shop-ägarna måste använda den svarta marknaden för att få tag i cannabisen eftersom odlingen är förbjuden. Kritiker menar att systemet har tillåtit penningtvätt och låtit kriminella organisationer fortsätta.

Det kan förändras. Den nya nederländska regeringen har aviserat ett försöksprogram där de kommer att licensiera producenter att tillhandahålla cannabis i sex till 10 städer.

Sydafrika
Flera hus längs kusten i Sydafrika.

Sydafrika

Högsta domstolen i Sydafrika bestämde förra månaden att vuxna kan använda marijuana och odla det för personlig konsumtion – privat.

Det är ett konservativt land, men Rolles säger att regeringen, i kombination med Kanadas rörelse, har ”öppnat dörren för en mer allvarlig debatt om hur legalisering skulle kunna ske i Sydafrika”.

Italien

Italien

Förespråkare i Italien har kämpat för en cannabislegalisering i flera år, men utan framgång. Men i slutet av 2016 trädde en lag som legaliserar produktionen av hampa – en variant av cannabis med mycket låg THC-nivå och som också har industriell användning. Sedan dess har de torkade blommorna av dessa växter sålts i vissa affärer, vilket ger supportrarna ett nytt hopp om framtida legaliseringsinsatser.

En förslag om cannabisreglering har gått igenom Italiens parlament men behöver fortfarande stöd från flera lagstiftare.

USA
Trafikerad gata i tätbefolkad del av USA.

USA

Medan president Donald Trump har sagt att han sannolikt skulle stödja en kongressinsats för att lätta på det federala förbudet, är hans justitieminister, Jeff Sessions, en marijuanaskeptiker och legaliserings-motståndare.

Under årtionden krävde USA andra nationer att samarbeta i drogkriget eller riskera att förlora utländskt bistånd. Nu har mer än 30 stater godkänt medicinsk användning av cannabis, och nio har godkänt fritidsbruk för vuxna. Två andra stater – North Dakota och Michigan – ska ha omröstning om rekreationsanvändning nästa månad.

Kanadas legalisering har gjort att förespråkare i USA nu kräver att kongressen ska agera. Sen. Ron Wyden, en demokrat som representerar Oregon, en av de lagliga cannabis-staterna, kallade förbudet en ”misslyckad politik som slösar bort resurser och förstör liv”.

”Nu när vår granne i norr öppnar sin lagliga cannabismarknad, ju längre vi väntar desto mer förlorar vi potentiella ekonomiska möjligheter för Oregon och andra stater över hela landet”, säger han i en skriftlig redogörelse.

What Canada?s Marijuana Legalization Means For The U.S. | Velshi & Ruhle | MSNBC

Senast ändrad:

Taggar Drogpolicy Legalisera cannabis

Annons

CBG9 Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda