Att utrota den olagliga odlingsindustrin kan skada Kanadas ekonomi

Publicerad:
Cannabisblomma

Bostadsmarknaden kan drabbas om priserna för marijuana sjunker.

Flera nyligen genomförda studier har prisat de ekonomiska fördelarna med att legalisera marijuana och pekar på alla pengar som kan tjänas och ökade skatteinkomster åt staten.

Men en ny rapport från Capital Economics föreslår att den federala regeringens legaliseringsplan skulle kunna få negativa ekonomiska effekter.

Det beror på att cannabis redan är en del av ekonomin. Vi kan bara gissa på storleken av den befintliga olagliga industrin, men rapportförfattaren David Madani uppskattar att det rör sig om intäkter på 22 miljarder dollar om året. Cirka 70 procent av Kanadas marijuanaproduktion exporteras.

”Det här är en stor bransch”, berättade han för HuffPost Canada i en intervju.

Om legaliseringen skulle skada den här industrin – som de styrande liberalerna hoppas – kommer det kan få en dominoeffekt på den bredare ekonomin, enligt rapporten.

Med marijuana legaliserad i flera amerikanska stater, och legaliseringen i Kanada nästa juli, finns det bevis för att priserna på produkten redan faller, skrev Madani. Och om priserna för marijuana faller, så kommer en nettoexportör av produkten, som Kanada, att se en inkomstminskning.

”Vi kunde se denna deprimerade efterfrågan på lyxvaror, exotiska motorfordon och dyra bostäder, vilket potentiellt skulle kunna leda till en segare ekonomi”, skrev Madani i rapporten som utfärdades på fredagen.

Madani föreslår att en legalisering skulle kunna få en negativ inverkan på British Columbias otroligt dyra bostadsmarknad.

B.C. är en välkänd producent av cannabis. Madanis rapport citerar åtta år gammal statistik från RCMP som tyder på att cannabis bidrar med 6 miljarder dollar till provinsens ekonomi.

Och fastigheter är ett utmärkt sätt att tvätta svarta pengar, noterar han.

”Medan själva marijuanan ofta används som valuta i den underjordiska brottsvärlden för att erhålla vapen och andra olagliga varor är det inte svårt att se var betydande summor av marijuanavinster kan ha bidragit till ekonomisk aktivitet och ökat fastighetsvärden, särskilt i British Columbia”, konstaterar rapporten.

Madani betonar att han inte försvarar förekomsten av marijuana svarta marknaden. Sammantaget tror han att legaliseringen kommer att få liten inverkan på Kanadas ekonomi. Det kommer att synas på Kanadas BNP-siffror, men kommer att göra lite på lång sikt.

Senast ändrad:

Taggar British Columbia Cannabisodling Legalisera cannabis Marijuanaindustrin

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda